Nameštaj i oprema

Parket lajsne u ravni zida

Obraćate pažnju na detalje? Parket lajsne u ravni zida će vam omogućiti da nameštaj primaknete skroz do zida ili da ugradite indirektno svetlo.

Britanska firma Eclisse pravi profile od ekstrudiranog aluminijuma koji se postavljaju istovremeno kada se formira i zid a koji omogućavaju da se parket lajsna postavi u samu ravan zida.

Profili imaju tri unutrašnje komore koje garantuju čvrstinu i precizno spajanje. U ove metalne profile kasnije se postavljaju parket lajsne, odnosno, sokle.

izgled metalnog profila koji se ugrađuje u zid

Parket lajsna u ravni zida izgleda veoma elegantno a pritom je i praktična.

Važno je pravilno izračunati visinu završenog poda jer donja ivica profila treba da bude na „nuli“, to jest, da se oslanja na kompletno završen pod. Ovo je ujedno i najdelikatniji deo posla.

Parket lajsna u ravni sa zidom

Završna sokla postavlja se poslednja –  nakon svih završenih obrada i zida i poda. Sama sokla se radi od drveta ili MDF-a u zavisnosti od želja klijenta. Visina sokle za ove profile je oko 6 cm.

Sokle sa ugrađenim svetlom naglasiće pravac kretanja

Parket lajsne koje osvetljavaju put

Ovaj sistem parket lajsni može da posluži i da naglasi pravce kretanja. U metalni profil postavlja se lajsna i standardna LED traka čime se dobija efekat isijavanja na spoju sa zidom. Potrebno je da se trafo pozicionira na najpogodnije mesto kao i da mu se omogući pristup.

Presek sokle sa ugrađenom LED trakom

Koliko ovo košta

Cena metalnih profila kreću se od 45 evra po profilu dužine 2 metra. Znači, cena profila je oko 22,5 evra po dužnom metru. Međutim, ukupna cena zavisi od broja uglova, prekida zbog vrata, da li su u pitanju stepenice i tako dalje, jer najveći deo troškova odlazi na spojeve i završetke za profile.

Ugradnju je uvek najbolje dogovoriti sa majstorima koji već rade zidove jer je vrlo jednostavna, i u tom slučaju cena ugradnje kreće se oko par evra po dužnom metru.

Na cenu profila potrebno je dodati cenu sokle, odnosno, parket lajsne koja je potrebna da se napravi po meri profila. Za soklu izvedenu u bojenom MDF-u biće potrebno izdvojiti oko 6-8 evra po metru. Ove sokle uglavnom prave stolari ili podopolagači.

Znači, za soklu u ravni sa zidom s ugrađenim LED svetlom treba izdvojiti:

  • metalni profil oko 22,5 evra/m’
  • sokla od MDFa oko 7 evra/m’
  • LED traka oko 3 evra/m’

Ukupno: 32,5 evra/m’ (cena materijala bez ugradnje)

Parket lajsna u ravni zida izgleda veoma elegantno

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *