Aktuelno, Antigradnja

Olimpijski stadion u Pjongčangu bez krova i grejanja

Izgradnja centralnog stadiona za održavanje Zimskih olimpijskih igara koštaće 109 miliona dolara i biće korišćen samo četiri puta.

Stadioni namenjeni održavanju zimske olimpijade uglavnom su zatvorene i klimatizovane konstrukcije kako bi se posetioci uživali u prijatnoj atmosferi. Međutim, ove godine organizacioni tim Zimskih olimpijskih igara 2018 u Pjongčangu je, pritisnut ograničenim budžetima, primenio novo rešenje. Naime, svečanu ceremoniju, koja će trajati oko četiri časa, gosti će gledati pod otvorenim, i prilično hladnim, nebom!

35.000 gledalaca biće u potpunosti izloženo hladnoći s obzirom na to da će stadion biti bez krova i bez grejanja.

Južnokorejski grad Pjongčang, koji se nalazi na samoj granici sa Severnom Korejom, važi za grad sa najhladnijim zimama u ovoj zemlji. Pretpostavlja se da će temperature tokom održavanja Zimskih olimpijskih igara ići i do -14 stepeni i da će ovo biti možda najhladnija Olimpijada posle one iz 1994. godine održane u Norveškoj. Međutim, ovaj put će oko 35.000 gledalaca biti u potpunosti izloženo hladnoći s obzirom na to da će stadion biti bez krova, piše ArchDaily.

https://www.instagram.com/p/Bc800sunUuV/?utm_source=ig_embed

Iako postoji zabrinutost zbog nepostojanja krova, vlada Južne Koreje nije bila u mogućnosti da izdvoji više od 109 miliona dolara za izgradnju stadiona. Osim ovog nedostatka, stadion neće imati ni grejanje.

https://www.instagram.com/p/BezusR3lYIQ/?taken-at=266076458

Kako ugrejati publiku

Ekstremni uslovi postavili su pred organizatore zadatak da pronađu način kako da adekvatno zagreju gledaoce, s obzirom na to da je tokom otvaranja stadiona u novembru sedmoro ljudi zadobilo hipotermiju.

Za sada je planirano da se gledaocima obezbede vuneni prekrivači, kape i grejači za ruke i stopala, kako bi mogli da izdrže višečasovnu ceremoniju otvaranja ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara. Razmatra se da se organizuje i učešće publike kako bi se gledaoci kretali i na taj način dodatno zagrejali.

https://www.instagram.com/p/BezuEm_hdCF/?taken-at=266076458

Dodatna ćebad za VIP goste

Oko 160 VIP zvanica, među kojima su i predsednik Mun Dae In, japanski premijer Šinzo Abe kao i američki potpredsednik Majk Pens, biće smešteni na najvišim nivoima stadiona, gde su udari vetra još jači, tako da će njima biti potrebni još topliji ćebići.

Kao uteha, ako se može uopšte tako posmatrati, jeste činjenica da će ovaj stadion biti korišćen samo četiri puta i nakon toga će biti srušen.

Foto: Instagram korisnik donghyun_dronegu

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *