Aktuelno

Bečlije dobijaju po 2.200 evra da ozelene fasade

Dobro je poznato da se gusto izgrađena stambena naselja leti jako zagrejavaju. Grad Beč rešenje za taj problem vidi u ozelenjavanju gradskih fasada.

Ozelenjavnje fasada iz ekološke perspektive donose velike prednosti – rashlađuju unutrašnje prostorije, ali i mikro klimu u okolini zgrade. Ozelenjavanje je u principu jako jednostavan postupak, a grad Beč svoje građane s 2.200 evra podstiče na postavljanje upravo ovakvih fasadnih sistema. Građani svoje zahteve mogu uputiti Bečkoj službi za brigu o gradskim vrtovima, a stručnjaci ove službe građanima besplatno nude i savetovanja.

Jedan od prvih bečkih pilot projekta na ovom području bila je fasada centrale Bečke službe za zbrinjavanje otpada koja je sagrađena pre tri godine. Na fasadu s ukupnom površinom od 850 m2 montirano je 2.850 metara limenih držača za cveće i posađeno je 17.000 različitih biljaka.

MediaThumbnailHandler

Istraživanja su pokazala da efekt isparavanja ove fasade odgovara efikasnosti od oko 45 klima-uređaja sa snagom od po 3.000 vata u razdoblju od 8 sati. Zimi je pak gubitak toplotne energije redukovan za 50 %.

Osim toga ozelenjene fasade privlače i prašinu te na taj način smanjuju njenu količinu u vazduhu, a nude i životni prostor za male ptice pevačice. Njihova prednost je i to što obogaćuju grad neophodnim zelenilom i na mestima gde sadnja drveća nije moguća, a nije zanemariva ni njihova estetska vrednost koja u arhitektonskom smislu otvara neograničene mogućnosti.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *