Aktuelno

Amerikanci prodaju staru zgradu ambasade za oko 11 miliona evra

Zgrada nekadašnje ambasade SAD u beogradskoj Ulici kneza Miloša 50 biće prodata, saznaje „Blic”.

Početna cena još nije poznata, ali prema nezvaničnim procenama do kojih su došli, mogla bi da se kreće oko 11 miliona evra. Stari vlasnici najavljuju da će od države tražiti odštetu.

Američka ambasada posle više decenija boravka u Ulici kneza Miloša nedavno je preseljena na Dedinje, u novu zgradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 92. Stara zgrada u centru Beograda ostala je prazna.

– Vlada SAD namerava da na tržištu proda svoj objekat u Ulici kneza Miloša 50 – rekli su za „Blic” u Ambasadi SAD, uz objašnjenje da će za taj posao biti zadužena kompanija „Korsajd”. U toj firmi navode da se još čeka da Stejt department proceni vrednost zgrade i kad budu imali procenu, znaće se preciznije o kolikom je iznosu reč.

ambasada-sad

– Radi se o zgradi od 17.000 kvadrata, smeštenih u četiri-pet zasebnih zgrada, i placu od 56 ari – kažu u “Korsajdu”.

Kako su “Blicu” rekli u nekoliko agencija za nekretnine, cena kvadrata stambenog prostora na lokaciji u i oko Ulice kneza Miloša je oko 1.600-1.700 evra. Međutim, zgrada u kojoj je bila Ambasada SAD je praktično poslovni prostor, a čak su i priključci za struju rađeni po američkim a ne po domaćim standardima.

– To su samo neki od razloga zbog čega će se ona najverovatnije prodavati kao poslovni prostor, koji je znatno jeftiniji od stambenog – pričaju u jednoj beogradskoj agenciji.

S druge strane, stari vlasnici, među kojima su i nekadašnji ambasador Jugoslavije u Vašingtonu i sadašnji u Bernu Milan St. Protić, kao i narodni poslanik DS Nenad Konstantinović, navode da će od države tražiti odštetu.

– To je bila kuća moje bake Zore Konstantinović i njene dve sestre. Njima je ta zgrada oduzeta neposredno posle Drugog svetskog rata, ali nije nacionalizovana po Zakonu o nacionalizaciji iz 1958. Kuća je pripala državi koja je ili prodala ili poklonila SAD – kaže Nenad Konstantinović. On ističe da će naslednici prava pokušati da ostvare kroz sudski postupak i pred Agencijom za restituciju. Kako navodi, jasno je da objekat neće moći da im bude vraćen u naturi, zbog čega će tražiti naknadu štete.

Vlasništvo SAD više od šest decenija

Đorđe Nenadović je vilu u Ulici kneza Miloša kupio 1938. godine. Ona je imala 28 stanova i bila je namenjena njegovim ćerkama. Tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine pogođena je, kada su oštećeni njen središnji i ulični deo. Po završetku rata zgrada je ubrzo pripala državi, a vlasti su odlučile da umesto stanova naprave poslovni prostor. U martu 1950. godine uknjižena je kao vlasništvo SAD.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sekula

    A xa xa, kad Ameri uzmu, nema nazad Protiću.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *