Aktuelno

Srpska kuća: Projekat besplatan, izgradnja do 400 evra po kvadratu

Katalog sa projektima autentičnih srpskih kuća, koji će se besplatno deliti zainteresovanima, biće završen u narednih mesec i po do dva.

Naslednici i đaci srpskih graditelja došli su na ideju da osnuju to udruženje da bi sačuvali ono što je najdragocenije u srpskoj arhitekturi, a to je autentična srpska kuća, rekao je Krsto Milovanović koji je predsednik Udruženja Srpske kuće.

Milovanović je kazao da postoji veliko interesovanje građana za projekte srpskih kuća i da je u pripremi katalog, koji će imati više od 20 projekata za kuće veličine od 50 do 200 metara kvadratnih. Katalog će sadržati projekte za kuće različitih podneblja – sremsku, planinsku, zlatiborsku, moravsku.. .Zaintresovani se, prema rečima Milovanovića, već raspituju u udruženju za tu akciju i iščekuju katalog.

srpska-kuca-cena-projekatOn je rekao da je planirano da se građanima besplatno da po jedan projekat sa prelepim srpskim kućama, kao i da se desetak opština već javilo ministarstvu sa željom da se na njihovim teritoriji grade te kuće.

Za razliku od savremenih stilova tradicionalne kuće našeg podneblja su vrlo raznolike zbog spajanja istoka i zapada i potpuno prilagođene klimatskim uslovima određenog kraja Srbije.

Ministar Velimi Ilić je ranije najavio da će izgradnja srpskih kuća košta ti između 300 i 400 evra po kvadratu i pozvao opštine da podrže taj projekta tako što će se odreći visokih taksi za građevinsko zemljište, jer bi njihova masovnija izgradnja predstavljala turističku atrakciju.

Takođe, u pojedinim opštinama će se uz pomoć Ministrstva građevine graditi srpske kuće namenjene socijalnom stanovanju.

(Tanjug)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Zvonko Petreski

    Ideja je odlična, davno je trebalo ovo napraviti, ali bolje ikad nego nikad.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *