Aktuelno

Pogledajte kako će izgledati preuređen centar Babušnice

Projektni biro Iveks Plus dao je rešenje gradskog trga Babušnice formirajući atraktivan prostor, moderno koncipiran radi ispunjenja najrazličitijih potreba građana.

Prostor samog centra naselja ima funkciju centralnog gradskog trga, s primarnom funkcijom pešačke komunikacije i okupljanja stanovnika Babušnice i okoline.

S obzirom da je ovo centralni prostor, u procesu osmišljavanja i dizajniranja, prostor nije posmatran strogo kao čist gradski trg, već je ostavljen kao višenamenski prostor sa slobodom upotrebe prostora za prolaz, okupljanje, druženje, odmor, kulturne događaje, dečje manifestacije, itd.

babusnica-centar-4

Težilo se tome da se prostor ispred Doma kulture, ispred opštine, ispred hotela Crni vrh i apoteke posmatra kao jedinstven prostor gradskog centra, uprkos tome što je nepovratno podeljen i ispresecan saobraćajnicama. Ujedinjenje ovog četvorodelnog prostora postignuto je jedinstvenim arhitektonskim i oblikovnim izrazom i unificiranim formama koje su primenjivane na celom prostoru. Na taj način, osigurano je da, posle preuređenja, prostor celokupne centralne zone Babušnice odiše sasvim novim duhom.

babusnica-centar-3

babusnica-centar-1

Park s širokim pešačkim koridorima

S obzirom na svoju dominantnu funkciju: preko dana – za predah i osveženje, i večernju – mesto susreta i zadržavanje pretežno mlađih osoba, prostor je dizajnerski i oblikovno osmišljen za ovu namenu, sa širokim pešačkim koridorima, puno mesta za sedenje i okupljanje, nenametljivim formama, pažljivo osvetljen, i, što je najvažnije, sa puno zelenih površina i posebno odabranih vrsta drveća.

babusnica-centar-9

Na uglu parka prema severu, predviđa se česma s pijaćom vodom, dizajnirana tako da dominira vizurom prolaznika – pešaka, a vidljiva je sa kolovoza tako da se nameće i putnicima koji se kreću vozilima.

babusnica-centar-6

Prilaz sa Ulice Saše Ivkovića do stambeno-poslovnog objekta (Uprava za trezor) postaje integrisana stambena ulica, sa koegzistencijom pešačkog i kolskog saobraćaja. Ovakvo rešenje prilaza je dobro s obzirom da se prilaz koristi i kao pešački koridor do teniskih terena i parka, a i kao kolski prilaz do uprave za trezor i do parkinga iza stambene zgrade.

babusnica-centar-10

Radni tim činili su Ivan Đorđević, Milan Zlatković, Danijela Đorđev, Miloš Đorđević i Dušan Đorđević.

babusnica-centar-2

babusnica-centar-8

Video-prezentacija projekta centra Babušnice

Pogledajte i kako će izgledati novi centar Leskovca.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *