Budući izgled fingerskog hodnika C; Foto: Belgrade Airport
Novi objekti

Ovako će izgledati modernizovani aerodrom Nikola Tesla

Pored novog terminala, beogradski aerodrom dobija novu poletno-sletnu stazu, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje aviona kao i dodatna parking mesta.

Kompanija BELGRADE AIRPORT početkom godine započela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla Beograd. Radovi na modernizaciji se odvijaju bez većih prekida, što je bio slučaj i tokom vanrednog stanja. Zajedno sa građevinskim partnerom, kompanijom VINCI Terna Construction JV i njihovim podizvođačima, kompanija BELGRADE AIRPORT napravila je poseban plan za ublažavanje uticaja pandemije na dinamiku radova i predviđene rokove.

Radovi uključuju proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, parkinge…

„Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve. Kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biće u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda. Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.’’, izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor BELGRADE AIRPORT.

Radovi na proširenju terminala Foto: Uroš Mitrović, Belgrade Airport

Obimni radovi

U ovom trenutku, na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala (fingerskog hodnika C) povećaće kapacitet aerodroma. Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno. Procenjena vrednost ovih radova je skoro 5 milijardi dinara. Pored toga, pre nekoliko dana započeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze. Svi ovi radovi organizovani su tako da imaju minimalan uticaj na redovno odvijanje avio-saobraćaja.

Ekološka rešenja u planu

Naredne faze projekta podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada. U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova. Planirana je izgradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *