Autor projektnog rešenja dvorane je GR SPORT iz Sremske Mitrovice. Foto: DBA
Novi objekti

Ovako će izgledati Atletski centar Srbije u Ćupriji s novom dvoranom

U Ćupriji se privodi kraju izgradnja atletskog stadiona, a uskro kreće izgradnja atletske dvorane koja će se moći koristiti i za košarku, rukomet, futsal, borilački sportove, ali i za kulturno-umetničke sadržaje.

Atletski stadion, koji će biti baza za pripremu i aklimatizaciju atletskih šampiona u okviru organizacije Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine u Beogradu, predstavlja prvi deo gradnje Atletskog centra Srbije koji niče u gradu na ušću Ravanice i Velike Morave. Drugi deo ovog ambicioznog projekta koji finansiraju Opština i Republika je kompleks sa atletskom dvoranom, čija je izgradnja planirana za narednu godinu, piše eKapija.

Radovi na izgradnji atletske staze su započeti krajem 2018. godine i do sada je izgrađena južna tribina, kišna kanalizacija i vodovodna mreža, kao i atletska staza stadiona. Završeni su i radovi na uređenju terena, a preostalo je još samo spoljno uređenje stadiona.

Na armirano betonski pod montira se atletska staza po potrebi, a u slučaju drugih događaja postavlja se montažni plivajući sportski pod.

Kada je reč o atletskoj dvorani, idejno rešenje dvorane je urađeno, dobijena je i građevinska dozvola i dostavljen je projekat za izvođenje. Projekat za dvoranu uradila firma Đorđe Bajilo Architects iz Novog Sada, a za stadion je autor projektonog rešenja bila kompanija GR SPORT iz Sremske Mitrovice.

Prema projektu, urađenom u skladu sa pravilnikom IAAF, buduća atletska dvorana je spratnosti P+1 i bruto izgrađene građevinske površine 10.620 m2, dok je površina atletske staze u osnovi 14.654 m2, a južne tribine 1.054 m2.

Atletska staza je 200 m dugačka, sa 6 trkačkih staza, a neposredno uz nju nalaze se unutrašnje tribine, prostori za zagrevanja takmičara, tehnički info centar, prostor za elektronska merenja, call room i prostorije za rekvizite.

Tribine

Prema projektu, na spratu su predviđene tribine unutar dvorane i tribine ka otvorenom atletsko-fudbalskom stadionu.

Pored atletike, kako je navedeno u projektu, dvoranu će biti moguće koristiti i za druge sportove kao što su košarka, rukomet, futsal, borilački sportovi, ali i za kulturno-umetničke sadržaje. Naime, pod hale je projektovan kao armirano betonski pod, na koji se montira atletska staza po potrebi, a u slučaju drugih sportskih događaja postavlja se montažni plivajući sportski pod.

Projektom je predviđena i mogućnost da u slučaju organizacije ostalih sportova i kada je povećan kapacitet posetilaca, postoji mogućnost postavljanja montažnih privremenih teleskopskih tribina.

Izgradnja kompleksa sa atletskom dvoranom planirana je za narednu godinu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *