Aktuelno, Novi objekti

Hotel u kojem ste sigurni od kataklizme

Sećate li se plutajućeg vrta koji bi trebao da spasi čovečanstvo od katastrofalnih poplava? Hotel Alexandera Remizova je takođe ekološki svestan objekat koji pluta na vodi i sam sebe energetski izdržava.

Na ideju koncepta hotela u obliku barke, Remizov je došao kroz međunarodni program arhitekture za održive objekte koji treba da „prežive“ katastrofe. Plutajući hotel ima integrisani sistem za neprekidno napajanje struje koji koristi isključivo aternativne izvore energije. Nije napravljen od čelika i stakla, već od izdrživih plastičnih panela koji su dobijeni procesom reciklaže.

Barka je napravljena oko centralnog laganog pilona koji povezuje krov, na kojima se nalaze generatori i pumpe za vazduh, sa osnovnom gde je smešten sistem za zagrevanje i rashlađivanje.

Zahvaljujući laganoj konstrukciji od transparentne tetrafluoroetilen plastike (ETFE), ova konstukcija može da izdrži velike zemljotrese kao i da pluta u slučaju velikih poplava. Ljuskasta konstukcija omogućava generisanje toplote ali i skupljanje kišnice, pa je dugotrajan boravak na njemu obezbeđen.

Možda ne bi bilo loše da rezervišete sobu. Nikad se ne zna šta nas čeka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Danijela

    Ovo je super, odmah cu da rezervišem sobu, a na koju adresu?!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *