Novi asfalti imaju mogućnost smanjenja smoga za čak 50%
Materijali

Nova vrsta asfalta će pročišćavati vazduh koji udišemo?

U prometnim, urbanim područjima smog i asfalt dominiraju krajolikom. I dok na prvi pogled oba spomenuta elementa izgledaju kao dva odvojena dela gradskog „ekosistema“, ako je suditi prema holandskim naučnicima, uskoro bi upravo asfalt mogao da pročišćava vazhuh koji udišemo.

Naime, kako prenosi Croenergo, holandski naučnici sa Tehnološkog fakulteta u Ajndhovenu izmislili su novi način kako očistiti atmosferu tretiranjem asfalta sa titan-oksidom. Tako kreirani „fotokatalitički“ pločnici imaju veliku mogućnost smanjenja smoga u gradovima za čak 50%.

Novi asfalti imaju mogućnost smanjenja smoga za čak 50%
Novi asfalti imaju mogućnost smanjenja smoga za čak 50%

Tokom jednogodišnjeg testiranja sistema u holandskom gradu Hengelou, naučnici su otkrili da je tretirani pločnik smanjio smog za 45% u idealnim uslovima to jest 19% tokom dana. Premazivanjem pločnika titan oksidom, pločnik je u mogućnosti da usisa štetne azotne okside iz vazduha te ih pretvoriti u manje opasne hemikalije kao što su nitrati.

Iako je slična tehnologija već predstavljena pre nekoliko godina u Italiji, nova istraživanja dala su dodatni pečat i vidljivost mogućnostima sanacije vazduha u urbanim područjima. Katalizatori (titan oksid) još uvek tokom vremena gube svoju efikasnost, a tako premazan pločnik tek je 10% skuplji od standardnog. Novi izum još uvek nije zamena za ukupno smanjenje zagađenja, ali ima vrlo veliki potencijal smanjenja emisija iz automobila i industrije u područjima koja su u velikim problemima zbog zagađenja vazduha.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *