Arhitektura

Kuća Gusenica od brodskih kontejnera

Casa Oruga koju je osmislio čileanski arhitekta Sebastian Irazabal, nova je ekološki osvešćena kuća napravljena za kolekcionara umetničkih dela.

Kuća Oruga, što znači gusenica, napravljena je od ukupno 12 brodskih kontejnera i smeštena je na planinskoj padini s koje puca predivan pogled na Santjago de Čile i Ande. Prefabrikovani brodski kontejneri u potpunosti su uklopljeni u krajolik, a postepenim rđanjem spoljašnjeg omotača u potpunosti će oponašati crvenkaste tonove lokalne zemlje.

Iako napravljena od prefabrikovanih materijala, kuća je u unutrašnjosti opremljena svim luksuzima moderne civilizacije uz dodatnu korist ogromne količine prirodne svetlosti zbog velikih prozora kao i svežeg vazhuda koji stiže s obližnjih planinskih vrhova.

kuca-gusenica-1

Zajedničke prostorije smeštene su u donjem delu kuće, dok je gornji deo rezervisan za spavaće sobe članova porodice. Zahvaljujući inovativnom korišćenju već dostupnih elemenata, kuće je izgrađena u vrlo kratkom roku i uz znatno niže troškove od konvencionalne gradnje.

kuca-gusenica-2 kuca-gusenica-3 kuca-gusenica-4

Ako se bolje zadubite, primetićete oblik gusenice. I kuce su ih našunjile…

kuca-gusenica-5 kuca-gusenica-6 kuca-gusenica-7

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *