Foto: Qingyan Zhu
Svetski projekti

Prve fotografije zgrade s 1.000 drveća koja imitira brdo u ravnici

Ova struktura u Šangaju pravi je primer kako treba da se kombinuje i međusobno prožima arhitektura, građevina i pejzažna arhitektura.

Arhitektonska firma Heatherwick Studio objavila je prve fotografije projekta zvanog 1.000 Trees Development koji se realizuje u Šangaju. Na fotografijama se može može videti da je prvi objekat, od dva planirana, u završnoj fazi i da već sada izgleda zaista spektakularno.

Ovaj projekat zapravo predstavlja kompleks mešovite namene sa poslovnim i stambenim prostorom, a ono što ga izdvaja od ostalih ikada viđenih jeste da je zgrada u znatnoj meri prekrivena drvećem kako bi imitirao izgled ozelenjenog brda u gusto naseljenom i ravničarskom predelu.

Kako bi se to postiglo, objekat je osmišljen kao masivna struktura s betonskim stubovima koji se pri vrhu šire kako bi postali neka vrsta žardinjera za sadnice čak 1.000 stabala drveća.

Foto: Qingyan Zhu

Betonski stubovi se pri vrhu šire kako bi postali neka vrsta žardinjera za sadnice čak 1.000 stabala drveća.

Na objavljenim fotografijama može se videti da se prvi objekat nalazi u završnoj fazi, da na lokaciji više nema skela, te se može sagledati interakcija objekta s neposrednim okruženjem i rekom.

Projekat 1.000 Trees Development finansira kompanija Tian An China i prostiraće se na dve parcele koje su međusobno povezane gradskim zemljištem na kom se nalaze istorijski objekti. Celokupni kompleks će se prostirati na čak 300.000 kvadratnih metara i trebalo bi da bude otvoren tokom 2020. godine, prenosi ArchDaily.

Foto: Qingyan Zhu

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *