Ovako izgleda prva plutajuća kula od drveta visoka 40 metara; Render: Waterstudio
Građevinarstvo

Ovako će izgledati prva plutajuća drvena kula na svetu

Kula od 40 metara plutaće na vodama Roterdama, a biće izgrađena od lameliranog drveta na betonskoj plutajućoj platformi.

Projektantska firma Waterstudio iz Amsterdama poznata je po neverovatnim primerima plutajuće arhitekture ali ovim projektom prevazilazi i samu sebe. U saradnji sa firmom Hercules Floating Concrete, nastao je projekat drvene kule koja predstavlja savremeni pogled na plutajuću arhitekturu u kojoj će pored kancelarijskog prostora biti smešten i restoran s terasom ali i javni park.

Kula od 40 metara biće izgrađena od lameliranog drveta što omogućava ovoj strukturi da pluta.

Kula visine gotovo 40 metara biće podignuta na modularnoj betonskoj plutajućoj platformi koju pravi firma Hercules i koja se inače koriste za pravljenje dokova. Dalje se na platformi pravi kula koja će u potpunosti biti izgrađena od lameliranog drveta (CLT) što čitavu strukturu čini znatno lakšom u odnosu na onu koja bi bila napravljena od betona, što je izuzetno važno kod plutajućih objekata. Osim toga, izborom ove vrste građevinskog materijala, pružena je mogućnost da se objekat izgradi od recikliranog drveta, što će doprineti održivosti Roterdama.

V stubovi

Podnožje kule smešteno je na platformi i ono je ispunjeno vegetacijom, a izdizanje tornja od platforme osmišljeno je pomoći niza V stubova.

Kroz predstavljeni projekat tornja može se primetiti i znatna upotreba stakla na fasadi, te će zahvaljujući transparentnosti znatna količina prirodne svetlosti prodirati u unutrašnjost.

Povrće na fasadi

Masivna vegetacija, uključujući i „džepne vrtove“ sa povrćem, nalaziće se širom objekta, kako u njegovoj unutrašnjosti, tako i napolju, piše Inhabitat.

U zoni palube će se osim parka, naći i nekoliko javnih prostora poput galerija i kafića

Iako će se kula uglavnom koristiti kao kancelarijski prostor, postoji nekoliko zona predviđenih za javnu upotrebu. U zoni palube će se osim parka, naći i nekoliko javnih prostora poput galerija i kafića. U ovom delu naći će se i restoran sa prelepom terasom, sa koje će se pružati pogled na luku.

Čitava javna zona osmišljena je kao fleksibilni prostor na kom će moći da se odvijaju raznovrsna dešavanja tokom čitave godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *