Građevinarstvo

Zeb: Ova norveška kuća je prava mala elektrana

Arhitektonski biro Snohetta je osmislio projekat ogledne kuće Zeb koja bi trebala da posluži kao primer ekološki osveštenog dizajna.

Ova porodična vila u Norveškoj koja je napravljena u saradnji sa Istraživačkim centrom za zgrade nulte emisije je prava demonstracija aktivne kuće, to jest onih objekata koje proizvode više energije nego što troše. U projektu su korišćene aktivne i pasivne strategije gradnje kako bi se dostigle željene performanse, a rezultat je kuća u kojoj se ugodno živi a istovremeno se čuva životna sredina, piše CroEnergo.

zeb-pasivna-kuca-2

Ukošena krovna konstrukcija ima integrisanu solarnu elektranu kao neophodni element za dostizanje energetske neutralnosti. Kako bi se poboljšao standard života u samoj kući, arhitekti su na nekoliko lokacija predvideli male voćnjake i povrtnjake, a otvoreni bazen i tuš gru se uz pomoć viškova solarne energije.

zeb-pasivna-kuca-3

Kuća je daleko iznad trenutnih standarda gradnje u pogledu potrošnje energije, akustike, toplote i kvaliteta vazduha. Struktura ispunjava i uslove za „ZEB-OM“ klasifikaciju što znači da su sve aktivnosti vezane uz izgradnju kuće, zajedno sa materijalima, nultih emisija CO2.

Saznajte još o izgradnji pasivnih kuća.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *