Prezentacije

Izložba: Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje

Still in Belgrade magazin i UK Parobrod pozivaju vas da prisustvujete fotografskoj izložbi Davida Pužada u ponedeljak 3. 11. u 19h u galerijskom prostoru UK Parobroda, ul. Kapetan Mišina 6a, u Beogradu.

Posetioci će do 10. novembra imati priliku da vide više od 25 fotografija posleratne jugoslovenske arhitekture koje je David Pužado fotografisao u Beogradu. Deo ovog projekta predstavljen je na ovogodišnjem Oktobarskom salonu pod nazivom “Dragulji iz naše prošlosti” i privukao je veliku pažnju posetilaca. Za ovu izložbu video rad je kreirao beogradski umetnik Danilo Stojić.

david-puzado-izlozba-3

Serija fotografija prezentuje javne objekte izgrađene u Beogradu u posleratnom periodu za vreme vladavine Tita. Objekti predstavljaju dragulje moderne jugoslovenske arhitekture čiji su autori istaknute arhitekte tadašnje države. Monumentalni, simetrični, trajni objekti prenose snažan vizuelni uticaj i pokazuju samouverenost i snagu socijalističke republike sa svom simbolikom koja ih je pratila. Nakon raspada SFRJ početkom 90ih njihov simbolički značaj je zauvek nestao. Kako je Vilem Jan Nutelings zapisao:

Objekti su postali potopljeni u novom dobu, ostali su nerazumljivi mlađim generacijama. Njihova simbolika je izgubljena kako se menjao vizuelni jezik, a signali prigušeni novim pogledima na svet.

Pužadove fotografije otvaraju pitanja koja su važna za naš nacionalni identitet: Šta se dogodilo sa ovim objektima tokom vremena? Da li su oni deo društvenog konsenzusa? Kako se odnosimo prema kulturnom nasleđu koje nam je Jugoslavija ostavila?

david-puzado-izlozba-2

O autoru:

David Pužado (1972, Barselona, Španija) po profesiji je fotograf čija se dominantna interesovanja kreću u oblasti crno-bele fotografije, arhitekture, simetrije, ljudi, i čije radove odlikuje jednostavnost i minimalizam, tišina koju neguje oko slike. Od 2013. organizuje izložbe u beogradskoj kafe-knjižari Meduza, a od 2014. i u džez klubu Čekaonica (u bivšoj zgradi BIGZ-a), gde je do sada organizovao 13 grupnih izložbi na kojima su predstavljena prevashodno nova imena u svetu domaće i inostrane fotografije. Pužado je do sada imao tri samostalne izložbe u Barseloni i tri u Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada na međunarodnim fotografskim konkursima. Sada živi i radi u Beogradu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *