Aktuelno, Prezentacije

Neolitsko Starčevo: arheološko-turistički park

U Starčevu iz pravca Pančeva, sa jugozapadne strane kanala, u pojasu veličine 38 ha biće izgrađen arheološko-turistički park „Neolitsko Starčevo“.

Projekat će biti predstavljen danas u holu zgrade Vlade Vojvodine.

Kompleks budućeg parka obuhvatiće upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge i objekte mirujućeg saobraćaja, heliodrom uz prateće uslužne sadržaje.

Autor projekta je firma „Portal“ iz Pančeva, a arhitekat Miodrag Mladenović za eKapiju objašnjava:

– Glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljaće zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika sa travnatim krovom, koja će u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog čoveka. S jedne strane pečat neolita biće veoma izražen, sa druge poštovaćemo i savremene principe gradnje. Tako da će objekat biti u potpunosti izgrađen u skladu sa principima ekološke i energetske nezavisnosti – naveo je Mladenović.

Kako je objasnio, kompleks će imati centralni atrijum čiji će stubovi biti slika graditeljskih principa neolita.

– Ceo kompleks će biti atraktivnog izgleda, ali će zadovoljavati i funkcionisanje muzeja i pratećih sadržaja.

Projekat čiji je cilj proučavanje i prezentacija starčevačke kulture na prostoru Jugoistočne Evrope, realizuju Udruženje „Neolitsko Starčevo“ i MZ Starčevo, uz podršku grada Pančeva i Pokrajinskog sekretrijata za kulturu i javno informisanje.

Rok za završetak glavnog projekta zgrade muzeja, kao prve faze izrade projektne dokumentacije je početak maja 2012. godine, a na dužinu rokova presudno će uticati brzina izdavanja potrebnih saglasnosti, pošto je područje na kome će se kompleks graditi definisano kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Arheološki lokalitet „Starčevo grad“ otkriven je tokom iskopavanja koje su u periodu od 1928. do 1932. godine obavljali arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu i Harvardskog univerziteta. Naučnim radovima publikovanim 1932. godine, novootkrivena kulturna grupa neolitskog perioda detektovana je kao autentična i nazvana „starčevačkom kulturnom grupom“.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *