Rad je trenutno na trećem mestu. Možete li pomoći?
Studentsko ćoše

Naš tim u finalu evropskog studentskog takmičenja u arhitekturi

Vaš glas može našem timu obezbediti pobedu!

Sandra Ojdanić, Milica Nanić i Isidora Nikolić, studentice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu učestvovale su na Evropskom studentskom takmičenju DOCE X DOCE Competition for Architecture Students i ušli u uži krug takmičenja u kojem je od 500 radova izabrano 99 najboljih.

U toku je takmičarski deo povodom nagrade publike i rad sa najvećim brojem lajkova pobeđuje. Trenutno smo na trećem mestu po broju lajkova i ujedno najbolje plasirani tim iz Srbije. Glasanje traje do 31. marta, a vaš glas možete dati ovde.

Posted by DOCE X DOCE Competition for Architecture Students on Saturday, March 23, 2019

Projekat je inspirisan snažnim glasom grada Ciriha, kroz čiju istoriju odzvanja kreativan i slobodan duh.

Projekat je inspirisan snažnim glasom grada Ciriha, kroz čiju istoriju odzvanja kreativan i slobodan duh. Rodno mesto avangardnog pokreta, odnosno grad čija je glavna karakteristika velika anglomeracija različitosti bez granica, podstakao je orijentaciju predloženog rešenja.

Projekat je koncipiran kao mešovito čvorište talasa svih uticaja koji su se razvili nad gradom. Jedinstvo koje omogućava železnička mreža inspirisao je cirkularni prostor koji će međusobno povezivati domaće stanovništvo i turiste. Budući prostor će poput grada Ciriha, pružiti utočište svima onima koji su tek pridošli, koji žele da prevazilaze granice, razumeju druge i unapređuju sebe i svet.

Planski pogled na projekat podstaknut je dinamikom i višeslojnošću železničkog sistema Centralne stanice u neposrednom okruženju lokacije, odakle potiče cirkularni linijski sistem projekta. Učesnici u prostoru će biti u mogućnosti da biraju željenu putanju u odnosu na potrebe i ciljeve.

Uzajamna svrsishodnost

Prostor se može podeliti u tri predložene zone. Pristupne zone ili zone čvorišta, bloka koji je zahvaćen požarom, odakle se grana zona prelaza, tj. zona linijske mreže putanja, kao zona koja simboliše neprekidan i konstantan protok velikog broja različitosti, pa sve do obale reke, tj. zone opuštanja, rekreacije i prezentacije.

Projekat je inspirisan namerom uzajamne svrsishodnosti. Prostor otvara mogućnost novih radnih mesta, čime uključuje lokalno stanovništvo, koje udruženo sa prostorom pruža podršku posetiocima. Precizna i delikatna struktura ostvaruje se na više nivoa sa ciljem zadovoljavanja velikog broja različitih funkcija.

Pristupnu zonu karatkerišu smeštajno-uslužne jedinice, kao i neophodne sveobuhvatne jedinice podrške i mogućnosti. Ova zona omogućava povoljan početak ka ostvarivanju kako ličnih, tako i kolektivnih ciljeva. Svaka individua je slobodna da se kreće izabranim krakom prelazne zone, dolazeći tako do zone vode, kao ostvarenja zajedništva i sumiranih ličnih i kolektivnih impulsa.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *