Aerodinamični oblik odoleva naletima vetrova jačine i do 200 km/h.
Građevinarstvo

Remek-delo inženjerstva na surovom Antarktiku

Nakon tri godine izgradnje na kontinentu najekstremnijih klimatskih uslova počinje sa radom Istraživačka stanica brazilske mornarice na južnom polu.

Remek-delo arhitekture i inženjeringa, vođeno je od strane arhitektonske firme Studio 41. Ova firma pobedila je na konkursu koji je brazilska Mornarica organizovala u saradnji sa Brazilskim institutom arhitekture 2012. godine, nakon što je prethodni objekat uništen u požaru.

Studio 41 imao je ozbiljan zadatak da isprojektuje objekat koji će biti u skladu sa klimatskim uslovima ove oblasti. U skladu sa tim, objekat je oformljen kroz čeličnu konstrukciju težine 700 tona, a aerodinamični oblik odoleva naletima vetrova jačine i do 200 km/h.

Objekat je napravljen od čelika težina 700 tona

Objekat je oformljen kroz čeličnu konstrukciju težine 700 tona, a aerodinamični oblik odoleva naletima vetrova jačine i do 200 km/h.

 

Zbog velike udaljenosti od civilizacije, stanica ima sopstvenu infrastrukturu za električnu energiju, vodu, kanalizaciju, kao i telekomunikacije. Kompleks istraživačke stanice sadrži 18 laboratorija u unutrašnjosti glavne zgrade, sedam izolovanih jedinica, heliodrom i tornjeve za stvaranje energije pomoću vetra.

Projekat istraživačke stanice ima kako strateški tako i simbolički značaj za arhitekturu Brazila. Prvenstveno, ovo je svakako jedan uspešan projekat realizovan u okviru javno raspisanog konkursa, što je do 2013. godine bio veoma redak slučaj u Brazilu, piše via ArchDaily.

Još jedan značajan pokazatelj uspešnosti projekta je i upotreba BIM (Building Information Modeling) tehnologije u izradi kompletnog projekta. BIM je služio kao veza između arhitekti i projektnih inženjera, kako bi uskladili različite tehničke poglede i aspekte projektovanja na istom objektu.

Istraživačka stanica ima brojne laboratorije ali i prostore za druženje

Kineski uticaj

Tu je svakako i međunarodni značaj, imajući u vidu da je Brazil na ovom projektu vrednom 370 miliona dolara, sarađivao sa kineskom izvođačkom kompanijom China National Electronics Imports and Exports Corporation (Ceiec). Brazilski inženjeri su pre početka izvođenja radova proveli godinu dana u Kini nadgledajući pripremne radove.

Foto: Studio 41

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *