41. Salon arhitekture traje do 30. aprila 2019.
Saloni

78 radova u trci na veliku nagradu Salona arhitekture

Svečano otvaranje i dodela nagrada održaće se u sredu, 27. mart 2019. u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regije. Od ukupno 230 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 104 rada, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 78 radova u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske kritike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture, a žiri će dodeliti i Grand Prix Salona.

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi. Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu – Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program sa nizom zanimljivih događaja i izložbi takođe je u duhutematizacije Salona Na ivici. To se pre svega odnosi na temat „Aktivizam u arhitekturi“ koji će okupiti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Prateći sadžaj

Specijalni gost Salona je gostujuća izloža “Arhitektura inventura 2016-2018”, koja po pozivu Salona stiže iz LJubljane i predstavlja izbor, upravo završene 24. marta 2019, bijenalne izložbe koju organizuje Udruženje arhitekata LJubljane. Sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene upotpuniće i predavanje predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes“. Uz člana žirija Jurija Sadara (Sadar-Vuga Arhitekti) prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture svakako će obeležiti ovogodišnju izložbu Salona.

Prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture obeležiće ovogodišnju izložbu Salona.

U okviru programa Dokumenta biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostorBranka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno ali ne i u prostornom kao originalna postavka u srpskom paviljonu, koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018.

Tradicionalno su prisutni fakultetski i studenski programi. Ovog puta to je izložba iz Novog Sada sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka pod nazivom „Kondicional 505“. Kao i manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Arhitektonskog faklulteta u Sarajevu (BiH).

Salon arhitekture trajaće do 30. aprila 2019. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *