Saloni

Instalacija 14-14 predstavlja Srbiju na bijenalu u Veneciji

Na 14. Međunаrodnoj izložbi аrhitekture u Veneciji koja će se održati od 7. juna do 23. novembra 2014 godine predstaviće se se instalacija 14-14.

Autori instalacije su arhitekte Marko Salapura, Zlatko Nikolić, Aleksandar Hrib, Igor Sladoljev i Jelena Radonjić. Ovu odluku je doneo Stručni savet, kao rezultat žiriranja konkursa za izbor predstavnika u segmentu Nacionalne prezentacije. Tema ovogodišnje izložbe je Fundamentals a nju je zadao umetnički direktor Rem Kolhas.

Fundamentals daje vremenski i prostorni okvir za izložbu koja se bavi razvojem oblika i elemenata arhitekture. Vremenski to je okvir jednog veka arhitektornske produkcije, a prostorno to je konktekst onoga što prepoznajemo kao posebnost u produkciji elemenata arhitekture. U ovako postavljenim uslovima moguć odgovor je skup dokumenata života oblika koji su nastali u ovom kontekstu, kao narativ i kao odgovor na zadatu temu ovogodišnje izložbe.

instalacija-14-14-srbija

Instalacija 14 -14 predstavlja selekciju od sto pojedinačnih elemenata, nastalih u jednom veku arhitektonske produkcije. Ambijent čine dve zone, čiji polaritet zatočen u okviru forme paviljona, sadrži svedočanstva o građenom prostoru, artefaktima i memoriji o njima. Dokumenti oblika koji se izlažu, se raspršuju i teže svojim polovima. Jedni su objektivna selekcija arhitektonskog repertoara-ono što je već usvojeno i prihvaćeno kao delo od značaja, postavljući se u poredak koji se vidi čas kao celina a čas kao pojedinačni samostalni oblik, u zavisnosti od blizine gledanja . Drugi su u ovom procesu dokumenati koji odlaze u polje periferije i postaju baza za nadgradnju, za nov narativ.

Instalacija 14-14 je ono što je između ova dva pola. Njena specifičnost je dualitet, kako u ambijentalniom tako i u sadržajnom smislu.

instalacija-14-14-srbija-2

Pogledajte kako je izgledao paviljon Srbije 2012. godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *