Aktuelno

Jedan: Sto – Paviljon Srbije na Bijenalima 2012.

Bijenale u Veneciji je, svakako, jedna od najznačajnih kulturnih manifestacija u svetu, koja svake druge godine, preispituje aktuelno stanje međunarodne scene arhitekture, likovne umetnosti i filma. Ovogodišnje Bijenale arhitekture odvija se u Giardini di Venezia od 29. avgusta do 25. novembra 2012. pod zajedničkom temom „Common Ground“ („Zajednička osnova“) koju je odredio kurator, proslavljeni svetski arhitekta Dejvid Čiperfild.

Više od 80 nacija u svojim paviljonima predstavlja svoje najbolje moderne umetnike, a nastup Republike Srbije u Paviljonu Srbije je postavka sa temom „Jedan: Sto“ čiji su autori deset mladih srpskih arhitekata.

– Rešenje koje nudimo je sto koji površinom svoje ploče skoro pa ispunjava paviljon. Veličina ga prevodi u površinu dok ga visina vezuje za reč sto. Unutrašnjost paviljona zauzeli smo jednom projektovanom prazninom. Nemogućnost sagledavanja objekta u celosti i njegov prelazak u površinu ono je što ga čini lepim. Velika površina je lepa – saopštile su arhitekte.

Veliki beli sto dimenzija 22 x 5 metara postavljen je centralno u pravouguanoj prostoriji ostavlajući prostor posetiocima 1,5 metara od zida. Instalacija prikazuje slike ljudi koje se približavaju stolu a dodiri po stolu biće propraćeni zvučnim efektima.

 

„Milšped“, kao i na prethodnim Bijenalima arhitekture, 2006. i 2008. godine, pruža nastupu Republike Srbije punu logističku podršku u realizaciji postavke i organizaciji nastupa.

Saznajte više o ovogodišnjim Bijenalima u Veneciji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Instalacija 14-14 predstavlja Srbiju na bijenalu u Veneciji | Gradnja

    […] Pogledajte kako je izgledao paviljon Srbije 2012. godine. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *