Aktuelno

Fabrika zdravlja: Vlasina dobija terene, plaže i pešačke staze

Na Vlasini počinje realizacija projekta „Vlasina – fabrika zdravlja“, koji sa 32.000 evra finansira Program EU Progres kroz projekt „Brendiranje regiona“.

Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije (TO) u Surdulici kaže da je projekt „Vlasina – fabrika zdravlja“ prvi u serijalu od najmanje pet velikih projekata koji će biti realizovani u više faza i koji će se oslanjati isključivo na zdravstvene i turističke potencijale Vlasine.

– Uspeli smo u nečemu veoma važnom, da Vlasinu, koju je Vlada Srbije proglasila ’predelom izuzetnih odlika’, nametnemo medjunarodnim donatorima kao regionalni ekonomski brend u koji treba ulagati – kaže direktorka Nikolić.

Ona objašnjava da su donatori definitivno prepoznali „proizvode“ Vlasinske visoravni, njene prirodne potencijale: čist vlasinski vazduh na nadmorskoj visini od 1.200 metara i zdrav život u toj vazdušnoj banji.

– Ovim prvim, skromnim sredstvima, mi krećemo u izgradnju jedne velike plaže, kompleksa otvorenih sportskih terena, tri velika ’vidikovca’ (na Bukovoj glavi, Čemerniku i kod crkve), zatim tri ’svratišta’, pešačkih staza izmedju ovih objekata i info-punkta – nastavlja direktorka TO.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev optimistički gleda na ceo projekt, jer kako kaže,Vlasina ima nešto što nemaju drugi srpski centri planinskog turizma.

– Jezero na 1.200 metara nadmorske visine jeste istinska prednost Vlasine u odnosu na Kopaonik, Zlatibor, Zlatar, Divčibare i Staru planinu. Zbog toga je Vlasina brend i turističke ponude juga Srbije i srpskog turizma uopšte – kaže Tončev.

On kaže da su te činjenice svesni u lokalnoj samoupravi, ali i u Pčinjskom okrugu, jer veliki razvojni projekti Vlasine, budućeg turističkog centra, mora povući ukupan ekonomski razvoj juga Srbije.

– Mi u ovom mandatu očekujemo da nam kod evropskih fondova prodju još pet velikih ekonomskih pograničnih projekata. Kada se to dogodi, onda će se, prirodom posla, otvoriti finansijski putevi i do domaćih državnih fondova – kaže na kraju predsednik opštine Surdulica Novica Tončev.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *