Dešavanja

Metro Beograd: Retrospektiva projekta

Beograd će u subotu 1. septembra dobiti svoju prvu Metro stanicu!

Naravno radi se o privremenoj instalaciji, gde će prolaznici imati priliku da vide program retrospektive razvoja masovnog transporta u Beogradu tokom prošlog veka.

Cilj ove izložbe je da pokaže da je metro stara ideja koja se kroz decenije menjala prema potrebama i ambicijama vremena u kojima je nastala. U sastav materijala za izložbu ušli su brojni zaboravjeni planovi iz ariva u Beogradu, Novom sadu i Parizu koji pokazuju svu maštu dosadašnjih projektanata u rešavanju saobraćaja i viziji budućnosti Beograda. A i stanovnici grada imaju priliku da upoznaju dugu istoriju ove problematike, koju će rešavati baš ova generacija.

Postavka će obuvatiti i trenutne studije izgradnje podzemne železnice koju vodi francuska kompanija EGIS, ali i predlog grupe “Imamo Plan” sa brojnim sugestijama za beogradski metro i njegovu funkcionalnost. Na taj način želimo da istaknemo da je beogradski metro istorijski projekat, i kao takav mora da bude proizvod šireg društvenog konsenzusa i otvorene stručne i javne debate.

Izložba će biti otvorena 1. septembra u 18 časova, a kustos na otvaranju će biti arhitekta Jug Cerović. Ulaz u ovu simboličnu prvu metro stanicu nalaziće se na Terazijama i to kod Mekdonaldsa i ispred Igumanove palate, a trajaće narednih mesec dana.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *