Novi objekti

Masterplan beogradskog hotela Zahe Hadid

Pripreme stambeno-poslovnog kompeksa na prostoru bivšeg industrijskog postrojenja “Beko” očigledno dobro napreduju, a javnosti je na uvid nedavno predstavljeno i idejno rešenje projekta.

Dizajn budućeg multifunkcionalnog kompleksa u podnožiju Kalemegdana izradio je poznati arhitektonski studio Zahe Hadid iz Londona.

Grčka kompanija „Lamda development“, u Srbiji poznata kao deo holdinga u kome je EFG Banka i EKI Petrol, 2007. godine kupila je u stečaju preduzeće “Beko” koje je posedovalo dragoceni komad najekskluzivnijeg zemljišta u samom srcu Beograda. Radi se o jako velikoj parceli za centar grada od preko 38.000 kvadrata, a nalazi se između Kalemegdana i sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”. Iako se radi o područiju koje se nalazi u okviru beogradske tvrđave i zaštićeno je kao deo spomenika kulture, urbanistički plan je pod određenim uslovima dozvolio gradnju objekta od maksimalno 115.000 kvadrata.

Predloženi objekat prostiraće se na 94.000 kvadrata, što je nešto niže od propisanog maksimuma, a sastojaće se od tri funkcionalne celine: stambenog dela, hotela i dela sa poslovnim prostorom. Kako se radi samo o idejnom rešenju, unutrašnjost kompleksa još nije organizovana, ali se zna da će hotel biti u premijum klasi sa 5 zvezdica i naravno pripadaće nekoj od poznatih hotelskih franšiza. Trenutno se radi na analizama tržišta i ostalim pripremama na organizaciji stambenog dela kompleksa, uključujući raspon kvadratura, forme i funkcionalne karakteristike objekta. Ekskluzivnost objekta najavljuje najviše standard gradnje, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije. Za te potrebe već su vršena bušenja i istrazivanja o mogućnostima izgradnje bunara, sistema za prikupljanje kišnice i eksploatacije solarne energije.

Prema izjavama nadležnih iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, studio Zahe Hadid predstavio je rešenje koje je u potpunosti u skladu sa propisanim uslovima zaštite. Kroz kontorlisanje spratnosti, oblika građevine i veličine zelenih površina postavljeni su visoki standardi za ovu osetljivu lokaciju. Takođe projekat predviđa i mogućnost budućeg razvoja infrastrukture prema vazećem DUP-u, pa je kompleks prema Dunavskoj dosta uvučen kako bi se ostavilo prostora za planirano proširenje ulice.

 

 

Linije objekta daju jednu veoma avangardnu notu celom projektu, a arhitektnoski stil je prepoznatljivi pečat čuvene Zahe Hadid. Prostor između objekata zamišljen je kao niz zelenih kaskada nepravilnih oblika, razbijajuci ustaljenu formu zatvorenog bloka, karakteristične za stari deo grada. Objekat je takođe zamišljen da ima i više javnih funkcija, bez ograda i barijera za javne komunikacije. Jako je važno da objekat ispuni svoju funkciju veze sa rekom, tako što će javni prostori biti otvoreni i ispunjeni sadržajem. Tako bi se izbeglo da centar postane ekskluzivno, ali mrtvo ostrvo u centru grada.

Perspektiva celog poteza usko je vezana za izmeštanje tranzitnog saobraćaja i pružnih koloseka, i u tom smislu je završetak beogradskog železničkog čvora i obilaznice prioritet. Kako je i investitor toga svestan, računa se da će Grad učiniti sve da se intenziviraju ovi kapitalni projekti. Posle nekoliko projekata koji su na sličan način želeli da iskoriste potencijale Dunavske obale, poput Marine Dorćol ili Libeskindove vizije za “Luku Beograd”, sada smo možda najbliži realizaciji. Investitor je na vrhuncu tržišta i cena kupio parcelu, pa su šanse male da neće biti realizacije. Činjenica da je za posao angažovan tako renomiran arhitektonski studio i da je idejno rešenje već na uvidu javnosti govori o ozbiljnosti i odlučnosti investitora. Takođe bi dodali da je rušenje objekta na parcelama već isplanirano i da bi, ako ne bude neplaniranih okolnosti, ovo buduće gradilište moglo ući u pripremnu fazu već u narednoj građevinskoj sezoni.

Ako se urbanistički projekat usvoji posle javnog uvida, investitor ulazi u proces dobijanja lokacijske dozvole i naravno ostalih građevinskih dozvola. Ako se usvoji projekat, dalje je samo na birokratiji da obradi i izda neophodne dozvole za gradnju. Prilika je da još jednom vidimo kako nadležne institucije funkcionišu i koliko su efikasne kada se radi o ovako velikim investicijama.

Cela investicija se procenjuje na 200 miliona evra i jedan je od najvećih projekata kako u portfoliju grčkog holdinga “Lamda Development”, tako i poznatog studija Zahe Hadid.

(Beobuild)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *