Dodela nagrada Salona u online svetu
Saloni

Otvaranje 22. Salona arhitekture Novi Sad u digitalnoj verziji

Spisak nagrađenih na novosadskom Salonu arhitekture biće poznati 15. oktobra u 19 časova.

Usled epidemiološke situacije, ovogodišnje izdanje Salona arhitekture biće održano u online verziji. To znači da će na posebno dizajniranom sajtu biti prikazana selekcija arhitektonskih projekata iz regiona.

Na sajtu salonarhitekturenovisad.rs trenutno je postavljen tajmer koji otkucava do 15. oktobra u 19 časova kada ćemo saznati ko je osvojio nagrade na ovogodišnjem Salonu arhitekture u Novom Sadu u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) kojeg od aprila ove godine vodi Miljan Cvijetić.

Na ovogodišnji Salon pristiglo je 236 projekata iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

Podsetimo, 1. septembra odlučeno je da 22. Salon arhitekture Novi Sad postane digitalan kada je i produžen datum prijave do 10. septembra.

60 godina DaNS-a

“Na prostoru gde je u poslednjih 120 godina najdugovečnije državno i društveno uređenje trajalo 46 godina (FNRJ+SFRJ), 60. rođendan jedne strukovne organizacije sa pravom budi ponos svakog arhitekte sa područja Novog Sada i Vojvodine. Uspevajući da u različitim društvenim okolnostima kontinuirano postoji i funkcioniše, DaNS je pokazao sposobnost rezilijentnosti, ali i konstantnosti u promovisanju dobre arhitektonske prakse i očuvanja integriteta struke”, navodi se u saopštenju.

DaNS časopisi

Društvo arhitekata Novog Sada je osnovano 1. jula 1960. godine iz lokalne produžnice Saveza arhitekata Vojvodine. Prvobitno je nosilo naziv Društvo arhitekata Sreza Novi Sad (DaNS), da bi današnje ime dobilo 1965. godine. Ova strukovna organizacija je ubrzo, zahvaljujući obimu svojih aktivnosti, postala dominantno strukovno udruženje arhitekata na području Vojvodine, te je takvu ulogu zadržalo i do danas. Ove aktivnosti su imale i javni karakter, počev od prvog javnog razgovora 1961. i prve izložbe 1962. godine.

Pored izložbi, DaNS je najprepoznatljiviji po istoimenom časopisu koji izlazi od 1982. godine.

Pored izlagačke, najprepoznatljivija delatnost DaNS-a je bila i izdavačka delatnost, posebno zahvaljujući časopisu DaNS koji izlazi od 1982. godine. Od većih izložbi i javnih dešavanja, ovo društvo je organizovalo Dane arhitekture Jugoslavije 1984. godine, a od 1993. redovno organizuje godišnji Salon arhitekture i Dane arhitekture. DaNS od 1994. godine redovno dodeljuje Tabakovićevu nagradu za arhitekturu kao najznačajnije priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo. DaNS je po osnivanju postao redovan partner grada u raspisivanju arhitektonskih i urbanističkih konkursa.

“Smatramo da je ovaj 60. rođendan dobra prilika da jedan od najznačajnijih događaja koje organizuje DaNS po prvi put bude realizovan u digitalnom prostoru i na taj način otvori novu epohu u budućem delovanju Društva.” – navode organizatori.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *