Saloni

Dodeljene nagrade Balkanskog arhitektonskog bijenala

U Beogradu je, u periodu od 7. do 14. decembra, održan drugi po redu Balkanski arhitektonski bijenale.

Domaćin manifestacije bila je Jugoslovenska kinoteka, u čijoj zgradi su održane glavna arhitektonsko-dizajnerska izložba i naučna konferencija, kao i niz pratećih predavanja i radionica. Bijenale je svečano otvoren od strane gradskog urbaniste grada Beograda arh. Milutina Folića, upravnika Muzeja jugoslovenske kinoteke Marjana Vujovića, autora rekonstrukcije zgrade Jugoslovenske kinoteke arh. Pavla Vaseva, komesara BAB arh. Tatjane Mrđenović i direktora BAB ist. um. Marka Stojanovića.

bab-2015-1

Ova svojevrsna regionalna smotra ponovo je okupila arhitekte, urbaniste, prostorne planere, dizajnere i istoričare umetnosti iz celog regiona, ali i šire od granica Balkana. Pored učesnika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke i Turske, BAB je ugostio učesnike iz Velike Britanije, Nemačke i naročito Rusije.
Glavna tema izložbe bilo je „Veliko a“. Na prvi pogled poigravanje sa formom i značenjem, naslov izložbe je skrenuo pažnju na aktuelnu arhitekturu na prostoru Balkana. Sa jedne strane, velika ostvarenja na polju arhitekture doživela su materijalizaciju u malim dimenzijama, dok se sa druge strane pojavljuju ostvarenja veoma velika po svojoj površini, ali zato ne tako upečatljiva na polju arhitekture. U duhu teme BAB-a, internacionalni žiri, koji su činili članovi iz Srbije, Slovenije, Rusije, Slovačke, Albanije i Makedonije, je dodelio i sledeće nagrade:

Grand prix

Urbanizam

OLYMPIC VILLAGE REGENERATION AND ITS INTEGRATION IN THE MUNICIPALITY OF ARHANAI

Christina Maria Kontagianni, Atina, Grčka

Druga nagrada

Urbanizam

TSARITSA GARDENS
Grupa autora, LLC ALC Green Art (Elina Krasilnikova, Olga Danilina, Larisa Popova, Valeriya Vazhinskaya), Rusija

Treća nagrada

Urbanizam

„AT THE EDGE” NEW DYNAMIC WATERFRONT IN MONTENEGRO

Grupa autora, Studio Syhthesis, Crna Gora

Specijalno priznanje

Urbanizam

MOSAIC SQUARE

Grupa autora: mr Ema Alihodžić Jašarović, mr Abaz Dizdarević, Crna Gora

Grand prix

Arhitektura

SPORTS HALL

Grad Krk, ostvro Krk, Hrvatska

Tim: ARHITEKTONSKI BIRO TURATO, Hrvatska

Druga nagrada

Arhitektura

MOUNTAIN HOME

Divčibare

Tim: EXE STUDIO (Tijana Mitrović, Andreja Mitrović), Srbija

Treća nagrada

Arhitektura

THE QATAR FACULTY OF ISLAMIC STUDIES in Doha, Qatar

Tim:  Mangera Yvars Architects, Španija

Specijalno priznanje

Arhitektura

Autobuska i železnička stanica, Novi Beograd

Tim: PROASPECT (Vladimir Lojanica, Milan Lojanica, Sonja Pešterac, Marija Mijović, Srđan Marlović, Vlada Lukić), Srbija

Specijalno priznanje

Arhitektura

REAL ESTATE ADMINISTRATION HQ Podgorica

Tim: Petar Arsić, Tanja Vrbnik – Brkić, Danilo Arsić; Srbija

Novosti na BAB 2015

Novina na BAB 2015 bio je izložbeni segment enterijera i nameštaja, na kojem su se publici prezentovali autori sa rešenjima iz oblasti komadnog nameštaja i rasvete, ali i projekti javnih i privatnih enterijera iz Velike Britanije, Srbije, Crne Gore i Grčke.

bab-2015-9

Od pratećih dešavanja izdvajaju se izložba “OUTSIDE”, na kojoj su na specifičan način, kroz slajdove projektora prikazivani projekti sa više javnih regionalnih konkursa, a koji nikada nisu osvojili neku nagradu niti su više izlagani publici. Ova izložba je održana u prosotru Kulturnog centra DRAGSTOR. Posebnu pažnju privukao je konkurs i radionica „BASIC BALKAN ARCHITECTURE“, na kojoj su pobednici konkursa, mladi autori iz Austrije, postavili zadatak radionice izradu jednostavnih stolica od korišćenih komada drvene građe. Ovaj konkurs i radionica realizovani su od strane galerije KOLEKTIV. Druga prateća dešavanja, poput radionice na temu minimalizma u arhitekturi i dizajnu i drugih aktuelanih dešavanja, održana su u prostoru Jugoslovenske kinoteke i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *