Nameštaj i oprema

Pločice inspirisane londonskim podzemnim stanicama iz 1930-ih

Nova linija zidnih i podnih pločica britanske dizajnerke Lindsey Lang, inspirisana je istorijskim dizajnom podzemne železničke mreže Londona iz početka prošlog veka.

Lindsey Lang dizajnirala je nove 3D pločice koje imaju utisnute šare. Dizajnerka se prilikom izvođenja odlučila za realizaciju pločica u cementu kako bi materijalizacijom asocirale na dizajn kakav je u tadašnjem Londonu 30-ih vladao u podzemnim stanicama.

Plocice inspirisane starim Londonom 01

Pri kreiranju pločica Chevron, inspiraciju za svoj dizajn ona je pronašla u mustri britanskog slikara Enid Marxa, koju je on koristio 1938. godine prilikom dizajniranja materijala za tapaciranje sedišta na londonskim podzemnim stanicama. Šema je bila zasnovana na crvenoj i zelenoj mreži linija čija je ukupna forma imala cik-cak izgled, piše Dezeen.

Plocice inspirisane starim Londonom 02

Plocice inspirisane starim Londonom 03

Pločicama imaju utisnute šeme u pravougaonoj, linijskoj i trougaonoj formi, koje se mogu međusobno uklapati kako bi čitav prikaz stvorio dijamantske obrise.

Plocice inspirisane starim Londonom 08

Pločice Roundel zasnovane su na dizajnu koji je 1938. godine umetnik Harold Stabler koristio na stanicama Aldgate East i Bethnal Green. Dizajn se zasniva na logou podzemne železnice koji je prvi put prikazan 1908. godine.

Plocice inspirisane starim Londonom 04

Plocice inspirisane starim Londonom 05

Plocice inspirisane starim Londonom 06

Lindsey Lang nije jedini dizajner koji je inspiraciju za svoju kolekciju pločica pronašao u Londonu. Britanski dizajner Tom Dixon koristio se nekim od prepoznatljivih obeležja grada na svojoj kolekciji pločica, tako što ih je transformisao u pojednostavljene grafičke obrasce i primenio na svom dizajnu.

Plocice inspirisane starim Londonom 09

Pročitajte još tekstova o keramičkim pločicama.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *