Čak 330 radova ove godine prijavljeno je za Salon arhitekture u Beogradu; Ilustracija: Dejana Cvetković
Saloni

Svečano otvaranje 44. Salona arhitekture u sredu 30. marta u Beogradu

Svečanost počinje u 19 sati, u prostorijama Muzeja primenjene umetnosti – Vuka Karadžića 18.

44. Salon arhitekture biće održan od 30. marta do 30. aprila 2022. godine pod sloganom „Zaokret“. Posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog delovanja.

Osim što će dati sveobuhvatan prikaz savremene nacionalne produkcije, Salon će biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme Zaokret.

Izložbu će otvoriti:

Da li ste već pročitali:

Izložba će biti otvorena do 30. aprila 2022. godine u Muzeju primenjene umetnosti.

44. Salon arhitekture u Beogradu

Salon arhitekture je najznačajnija nacionalna godišnja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pruža presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou, uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona.

U okviru takmičarskog dela programa dodeljuju se nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i Velika nagrada Salona – Grand Prix.

Žiri 44. Salona arhitekture zasedao je u sastavu:

Od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrao je 97 radova za izlaganje i rasporedio ih u kategorije:

 • Arhitektura, 20 radova;
 • Urbanizam, 2 rada;
 • Zaštita graditeljskog nasleđa, 8 radova;
 • Virtuelna arhitektura, 2 rada;
 • Enterijer, 8 radova;
 • Eksperiment i istraživanje, 18 radova;
 • Publikacije, 11 radova i
 • Arhitektonska kritika, 1 rad.

Na izložbi će biti prikazano 97 radova, raspoređenih u 8 kategorija.

Nagrada „Jelisaveta Načić“

Žiri, u navedenom sastavu, kome će se priključiti gošća iz Londona, arhitektinja Diana Dina, dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama. Na ovogodišnjem Salonu, na svečanosti 14. aprila, prvi put biće uručena nagrada „Jelisaveta Načić“, koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo i koja će se dodeljivati i narednih godina.

Svojevrstan zaokret organizatori Salona su učinili uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura. Izvan konkurencije za nagrade je 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova. Među učesnicima ima autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Jelisaveta Načić (1878-1955) je prva studentkinja koja je upisala arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Beogradu 1896. godine; Ilustracija: Sonja Bajić, Kakva ženska

Rezultati anketnog istraživanja

U sklopu ovogodišnje koncepcije ŽAD je osmislio anketu ZAOKRET na koju učesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izložbi i istraživanju. Zajedno sa učesnicima Salona, ali i širom arhitektonskom zajednicom, tragaće se za odgovorima na pitanja:

 • kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji;
 • kako se arhitekti odnose prema činjenici da je dugoročno strateško promišljanje izgradnje društva kroz prizmu zajedničkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tržišno orijentisane arhitekture;
 • prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stručnih doprinosa u domenima održivosti, cirkularnosti, društvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isključivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda;
 • koliko struka veruje u svoju emancipatorsku, obrazovnu i vizionarsku ulogu i ličnu odgovornost arhitekte;
 • da li je i koliko važna konsolidacija struke i uspostavljanje konsenzusa oko elementarnih vrednosti: društvena, ekološka i kulturološka održivost, rodna ravnopravnost i društvena inkluzivnost, participacija i transparentnost procesa, multidisciplinarnost, otvorenost i dostupnost, zdravlje i dobrobit, tehnološke inovacije u službi čoveka.
Velika nagrada Salona arhitekture 2021. pripala studiju Teking Architecture za dogradnju Elektronskog fakulteta u Nišu

Prateći program Salona

Prateći program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, događaja, gostiju i izložbi. Osmišljen je intenzivan prateći program za 44. Salon arhitekture. Paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18 sati. Stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

Autori koncepta:

 • Muzej primenjene umetnosti
 • Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD)
 • Projekat PreSalona

Dizajn vizuelnog identiteta:

 • Dejana Cvetković

Dizajn prostorne postavke izložbe:

Organizator Salona:

 • Muzej primenjene umetnosti

Stručni događaji od nacionalnog značaja:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *