Investitor je lokalna kompanija Matis New Point; Render: Ina projekt
Novi objekti

U Kragujevcu planirana izgradnja stambeno-poslovne sedmospratnice

Kragujevačka kompanija Matis New Point planira u izgradnju objekta spratnosti Po+P+Gal+6, sa 126 stanova, 28 lokala i šest poslovnih prostora.

Grad Kragujevac predstavio je u ponedeljak na svom zvaničnom sajtu Urbanistički projekat za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Ulici Miodraga Vlajića Šuke bb, na parceli površine 10.000 m2.

Investitor je kragujevačka kompanija Matis New Point doo, obrađivač plana je Geosistem MB, takođe iz Kragujevca, dok idejno rešenje potpisuje Ina Projekt iz Kraljeva.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lokacija – predmet urbanističkog projekta; Foto: Google Earth

Objekat sačinjen od tri lamele

Projektom se predviđa izgradnja slobodnostojećeg stambeno-poslovnog objekta spratnosti Po+P+Gal+6. Projektovani objekat je ugaoni, u formi slova L, pa je takav oblikovni koncept podređen funkcionalnom.

Objekat čine tri lamele, ukupno planirane bruto površine nadzemno 19.019 m², dok ukupna bruto površina objekta sa etažom podruma iznosi 23.219 m².  U okviru objekta projektovano je 28 lokala, 126 stambenih jedinica i 6 poslovnih prostora.

Namena objekta je višestruka i sastoji se iz tri lamele diferencirane u oblikovnom i funkcionalnom smislu koji su povezani arhitektonikom prizemlja i galerije.

U okviru objekta projektovano je 28 lokala, 126 stambenih jedinica i 6 poslovnih prostora; Render: Ina projekt

U prizemlju nalaze i ulazi sa vetrobranom za stambene objekte koji su orijentisani prema unutrašnjem dvorištu.

U prizemlju i galeriji stambenih lamela nalaze se lokali različitih veličina i struktura.

Takođe se u prizemlju nalaze i ulazi sa vetrobranom za stambene objekte koji su orijentisani prema unutrašnjem dvorištu kako bi se front prema ulici iskoristio za lokale.

U prizemlju i na galeriji poslovne lamele objekta se nalaze tri lokala i poslovni ulaz objekta.

U stambenim lamelama se na spratovima od prvog do šestog nalaze stambene jednice različitih struktura i površina.

Fasada prema zgradi suda; Render: Ina projekt

Površina terase u skladu sa strukturom stana

Projektovani su stanovi od jednoiposobnih do četvorosobnih stanova. Sve stambene jedinice imaju terase različitih površina, u skladu sa strukturom stana.

Spratne visine od 2. do 5. sprata su 3,00 m, dok su spratne visine 1. i 6. sprata nešto veće – 3,20 m, kako bi se dobilo na atraktivnosti i ekskluzivnosti ovih stanova, navodi se u dokumentaciji.

Podzemna etaža objekta predviđena je kao garaža za smeštaj putničkih vozila, stanarske ostave i prostorije namenjene za smeštaj termotehničkih, elektro i drugih instalacija.

Maksimalna visina objekta projektovana je u delu lamele 3 gde je visina venca objekta 29,50 metara.

Fasada prema susednoj parceli; Render: Ina projekt

U oviru parcele obezbeđeno je 93 parking mesta, dok je u okviru garaže planirano 123 parking mesta.

Planirano saobraćajno rešenje predviđa četiri kolska pristupa kompleksu sa novoizvedenih ulica. Dva ulaza se nadovezuju na internu saobraćajnicu unutar parcele, dok su dva namenjena za pristup garaži.

Kolski prilazni putevi i dvosmerni saobraćajni priključci na javnu saobraćajnicu projektovani su u širini od 5,5 m i dužine od min. 5,0m, tako da se omogući mimoilaženje vozila van kolovozne površine u slučaju istovremenog ulaska/izlaska.

Parkiranje će se vršiti na parceli i u objektu. U oviru parcele obezbeđeno je 93 parking mesta, dok je u okviru garaže planirano 123 parking mesta. Od ukupnog broja 5% parkinga dimenzionisano je za lica sa posebnim potrebama.

Zelene površine planirane su i na prvom spratu; Render; Ina projekt

Jedno stablo na dva parking mesta

Koncept ozelenjavanja kompleksa se zasniva na formiranju drvoreda po obodu kompleksa sadnjom stabala koja imaju formirane visoke, široke ili kuglaste krošnje.

Prema planu, preporučuje se formiranje drvoreda od lišćarskih vrsta, roda Acer (crvenolisni javor, kuglasti javor, loptasti bagrem i dr.).

Standard je saditi jedno stablo na dva parking mesta, sa rastojanjem između drvorednih sadnica od 5 do 10 metara u zavisnosti od vrste sadnica.

Situacioni prikaz planiranog urbanističkog rešenja parcele

U severoistočnom delu parcele planirana je kompaktna zelena površina namenjena za mini-park.

Duž pristupnog platoa sa severozapadne i jugozapadne strane objekta planirana je sadnja dekorativnog zelenila, koga čini travnjak sa dekorativnim biljem i niže piramidalne i kuglaste forme četinara, višegodišnje ili sezonsko cveće.

U severoistočnom delu parcele planirana je kompaktna zelena površina namenjena za mini-park za boravak stanara na otvorenom i igru dece.

U okviru ovog prostora planirane su popločane pešačke staze, prostor za sedenje, odmor i igru dece, a osim zelenila koje je planirano na parceli, zelene površine predviđene su i na prvom spratu.

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Miloš

    Da li naznačavate plaćene članke?

    1. Igor Conić

      Da, oni se nalaze u rubrici PROMO.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *