Foto: Marko Marković
Studentsko ćoše

Urbana Šatra: U Kragujevcu podignut paviljon od modularnih ramova

Drveni mobilni paviljon će svoje stalno mesto uskoro pronaći u botaničkoj bašti u Kragujevcu.

U sklopu letnje studentske škole EASA u Kragujevcu održana je Radionica Šatra – koju su osmislile domaće arhitekte Miloš Jokić, Ana Šabanović, Nikola Abramović i Luka Vujović. Naime, u balkanskom kulturnom kontekstu, šatra je ustanovljena kao standard jednog oblika zabave koji je sastavljen od nekoliko osnovnih prostornih elemenata: jedan sto i jedan šator.

„Inspirisani temom i tradicijom, želeli smo da ispitamo i razjasnimo jedan lokalni prostorni i kulturološki fenomen, koji bez sumnje u sebi sadrži elemente totalnog prostora“ – navode njeni autori.

Učesnici radionice su imali zadatak da osmisle, ali i da izgrade drveni paviljon; Foto: Emir Župljanin

Šatra je ustanovljena kao standard jednog oblika zabave koji je sastavljen od stola i šatora. Sada je dobila svoju novu verziju.

Šatra je fabrika zabave. Cilj je bio stvoriti jedan specifičan prostor i postaviti ga u centar socijalnih interakcija tokom i nakon EASA-e u Kragujevcu.

„Osim što je nakon izgradnje generisao zasenčeni prostor namenjen opuštanju, ovaj paviljon je promovisan u prostor za zajedničke obroke svih učesnika EASA-e, performanse, predavanja, i mnoge druge“ – naglašava arhitekta Miloš Jokić.

Fizionomija šatre se najdirektnije može opisati kroz vezu stola i šatora (razapetog platna). U slučaju paviljona, šator je glavni konstruktivni element prostorne strukture, i sačinjen je od šest drvenih modularnih ramova. Ramovi, međusobno povezani i ukrućeni drvenim gredama i zategama, nose stolove i laganu platnenu nadstrešnicu.

Ova savremena „šatra“ bila je mesto društvenih okupljanja i proslava učesnika EASA 2021; Foto: Ivan Vratnica

Povezani članci:

Rasklopiva drvena struktura

S obzirom na pravno-prostorne okolnosti koje su se ticale mesta održavanja EASA međunarodne radionice, nisu postojale mogućnosti za trajni ostanak paviljona. Stoga, šatra je projektovana na način koji obezbeđuje njeno jednostavno i brzo rasklapanje, transport i ponovno postavljanje na nekoj drugoj lokaciji.

„Komunikacijom i saradnjom sa gradskim planerima Kragujevca je odlučeno da ona svoj stalni dom dobije u prostoru botaničke bašte Kragujevac, gde će biti ponovno sastavljena na proleće 2022. godine“ – navodi Miloš Jokić, jedan od mentora radionice.

Paviljon se sastoji od drveta, zatega i platna; Foto: Milosh Andonovikj

EASA letnja škola arhitekture

Od 1981. godine, svakog leta, preko 500 studenata arhitekture iz Evrope susreće se kako bi zajedno razgovaralo i vršilo eksperimente o arhitekturi. Ovi sastanci su organizovani od strane udruženja EASA.

European Architecture Students’ Assembly je nezavisna mreža osnovana od strane studenata, stvorena da obezbedi platformu za kulturnu i edukativnu razmenu znanja. Jedan od ciljeva udruženja jeste povezivanje studente arhitekture i mlade profesionalce iz svih evropskih zemalja, a poslednjih godina i iz celog sveta.

Ove godine, u periodu od 1. do 15. avgusta, EASA letnja škola arhitekture bila je održana u Kragujevcu.

„Tema ispitivanja Stvarnosti (Reality) došla je kao reakcija na niz paradoksalnih raskoraka uočenih u arhitektonskom obrazovanju, mišljenju i praksi, između nas samih kao i u odnosu na socio-ekonomske i ekološke fenomene, tendencije i potrebe koje vladaju na evropskom području“ – zaključuju organizatori događaja.

Grafički prilozi:

Detalji:

Impresum:

  • naziv: Šatra – drveni mobilni pavilon
  • mesto: Kragujevac (Srbija)
  • mentori: Miloš Jokić, Ana Šabanović, Nikola Abramović i Luka Vujović
  • učesnici: Alessandro Chojwa, Andrea Altiparmakov, Bojana Isijanin, Daria Fisenko, Elisa Donini, Federico Febbo, Gent Reshtani, Jakob Planinsek, Jone Morina, Katarina Đonović, Milosh Andonovikj, Rina Kasabaqi, Sara Trajkova, Tamara Ivanova
  • godina:
  • zahvalnost: Emir Župljanin i Ivan Vratnica
  • fotografija: Marko Marković, Milosh Andonovikj, Emir Župljanin i Ivan Vratnica
  • video: Ivan Vratnica
  • organizator: EASA Serbia

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *