Veliko interesovanje za građevinarstvo i arhitekturu; Foto: Gradnja,rs
Studentsko ćoše

Građevinarstvo kao magnet: Prijave na FTN-u za 40% veće u odnosu na 2023.

I arhitektura na glasu! Za 120 mesta na novosadskom fakultetu konkurisao 381 kandidat, a na oba departmana najviše maturanata iz gimnazije.

Nakon što smo vas upoznali s brojem kandidata koji u junskom upisnom roku žele da studije arhitekture ili građevinarstva pohađaju u okrilju Univerziteta u Beogradu, selimo se u Novi Sad, gde su želje budućih akademaca po pitanju karijere u ove dve struke takođe u velikoj nesrazmeri s propisanim kvotama.

Tako se za 180 mesta, koliko je raspisao Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka, prijavio 461 kandidat, doduše za njih 157 građevinarstvo je bila prva želja. Sličnu situaciju vidimo i na FTN-ovom Departmanu za arhitekturu i urbanizam, gde je za 120 mesta na OAS Arhitektura (osnovne akademske studije) konkurisao 381 kandidat.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Deparman za građevinarstvo i geodeziju; Foto: FTN Novi Sad

Povećanje uprkos demografskom trendu

Kako je objavio Depatman za građevinu i geodeziju, na 180 prijemnih mesta (110 budžet + 70 samofinansiranje) na osnovnim akademskim studijama Građevinarstvo konkurisao je ukupno 461 kandidat.

Struktura prijavljenih kandidata na Građevinarstvo prema željama iznosi: 1. 157; 2. 189; 3. 63; 4. 26; 5. 26, dok je za OAS Geodezija situacija sledeća: 1. želja 53; 2. 49; 3. 86; 4. 87; 5. 68 (ukupno 343).

Iz ovog departmana skreću pažnju i na jedan naročito značajan podatak – da je ostvareno povećanje interesovanja za prvu želju za studiranje Građevinarstva u iznosu od 40% u odnosu na prethodnu godinu, i pored negativnog demografskog trenda i smanjenog broja upisa dece u osnovne i srednje škole.

„Građevinarstvo je očigledno prepoznato od strane kandidata kao jedna od vodećih pokretačkih grana razvoja društva“ – saopšteno je iz Departmana u objavi na LinkedInu.

Na oba departmana najviše maturanata gimnazija

Kada su u pitanju srednje škole iz kojih dolaze kandidati, među prijavljenima na oba departmana najviše je svršenih učenika gimnazije – njih 231 na OAS Arhitektura, a 88 na OAS Građevinarstvo.

Po brojnosti ih prate maturanti tehničkih, te u manjoj meri i doskorašnji đaci stručnih škola, dok je najmanje onih koji su završili umetničke, odnosno škole za primenjeni dizajn.

Sve informacije vezane za upis studija na novosadskom FTN-u potražite ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *