Detalj iz rada studentkinje Elene Ogrizović
Studentsko ćoše

Studenti s FTN-a dali sveže ideje za transformaciju Luke Novi Sad

Projekti predstavljeni na izložbi rađeni su sa idejom da se ispitaju potencijali i kvaliteti koje ovo područje može da ponudi za budući razvoj grada.

Od četvrtka, 2. novembra, pred očima novosadske javnosti naći će se izložba pod nazivom „Urbanistička studija transformacije prostora luke Novi Sad“, na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata treće godine osnovnih studija na Departmanu za arhitekturu i urbanizam tamošnjeg Fakulteta tehničkih nauka.

Otvaranje izložbe, koja će se održati u paviljonu rektorata Univerziteta u Novom Sadu (Ulica Dr Zorana Đinđića 1), zakazano je za 18 časova, a posetioci će tom prilikom moći da pogledaju i video-rad sa predmeta urbana akupunktura, najavljeno je u pozivu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj iz rada studentkinje Milice Garčević

Potencijali i kvaliteti za budući razvoj grada

Kako objašnjavaju sa FTN-a, studenti treće godine su u letnjem semestru, na predmetu Studio projekat 02, na urbanističkom delu projekta imali zadatak da osmisle transformaciju prostora koji danas koristi Luka Novi Sad.

Studijski urbanistički projekti koji će biti predstavljeni na izložbi rađeni su sa idejom da se ispitaju potencijali i kvaliteti koje ovo područje može da ponudi za budući razvoj Novog Sada.

„Na izloženim panoima se mogu videti različite ideje i koncepcije formiranja urbane morfologije u skladu sa znanjima kako grad u 21. veku treba i može da izgleda, kada se u njegovu formu inkorporiraju svi neophodni savremeni urbani elementi i programi, što su danas, smatramo, najvažnije lekcije urbanističkog projektovanja“, navode organizatori.

Detalj iz rada studentkinje Ivane Radević

Najvažnija koncepcija ovih urbanističkih studija je da se upotrebi što šira lepeza urbanih i arhitektonskih tipologija.

Kvaliteti zadatog područja Luke su brojni: blizina centra grada, direktan kontakt sa kanalom i blizina Dunava, saobraćajna povezanost sa ostalim delovima grada, blizina ulaznog pravca u Novi Sad i autoputa Subotica – Beograd, blizina železničke stanice, i mnogi drugi aspekti.

Studenti su nakon analize postojeće situacije, sa znanjem svih potencijala trebali da osmisle urbanu celinu koja treba da funkcioniše kao „grad u gradu“, odnosno da bude u isto vreme i nezavisna ali i povezana sa okolnim urbanim ambijentima i programima, kao i sa gradom kao celinom.

„Najvažnija koncepcija ovih urbanističkih studija je da se upotrebi što šira lepeza urbanih i arhitektonskih tipologija, odnosno da se posebno ispita odnos i kontakt sa vodenom površinom na različite načine, da se upotrebe i ispitaju razni tipovi pešački površine od trgova, pešačkih ulica, promenada uz vodu, parkova i zelenih površina, da se planiraju različiti poprečni profili ulica, kao i da se urbani blokovi formiraju u skladu sa programima koji se u njima nalaze“ – kaže se u pozivu koji potpisuju profesor dr Darko Reba, dia, i asistentkinja Olivera Đurić, mia.

Otvoreni urbani prostori po meri pešaka

Osnovni zadatak je da se projektuju otvoreni urbani prostori po meri pešaka, da svi planirani programi budu na distancama do kojih stanovnici lako dolaze, odnosno da se potreba za upotrebom automobila kao individualnih sredstava prevoza smanji na najmanju moguću meru.

„Svi koji smo radili sa studentima – demonstratori, asistent i profesor – imali smo veliko zadovoljstvo i osećali istinsku radost u radu, a naročito pri pregledanju i ocenjivanju finalnih projekata koji su bili na izuzetno visokom nivou. Učenje urbanističkog projektovanja je dug i zahtevan proces, traži mnogo znanja i vremena koje se ulaže u svaki prilog. Glavni cilj je da se isprojektuju prostori koji treba da omoguće korisnicima kvalitetne urbane ambijente, u kojima će oni sretno i zadovoljno da žive. Nadamo se da ćete i vi uživati u predstavljenim projektima bar koliko smo i mi“ – kaže se na kraju poziva.

Galerija odabranih radova

Studija Elene Ogrizović
Studija Elene Ogrizović
Studija Ivane Radević
Studija Ivane Radević
Studija Milice Garčević
Studija Milice Garčević

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *