Regionalni projekti

Kokošvaroš: Prvi dizajnerski kokošinjac otvara se kod Samobora

U Rakovu Potoku u Hrvatskoj 400 koka nosilja uživa u kućicama koje je osmislio arhitektonski studio Skroz.

Naselje Kokošvaroš ima sve što jedno pravo naselje treba da ima – glavnu ulicu, Aveniju Kukuruza, prodavnicu Chick Boutique, međunarodni Kokakoledž, Trg Zlatne koke i Trg Prvog jajeta, Koka-porodilište, Pileći vrtić kao i nekoliko stambenih četvrti, kao što je kvart Lohmann Brown. Ove kokoške, koje nosu organska jaja i žive u slobodnom uzgoju, sigurno su po uslovima stanovanja najveće face ili glavni hipsteri u selu, a i šire.

Kokošinjac je dizajnerski osmišljen do poslednjeg detalja. Koke stanuju u kućicama koje nose savremeni arhitektonski potpis studija Skroz, koji su projektovali čitavo naselje, dok je studio Maša Vukmanović osmislio ime i vizuelni identitet Kokošvaroši, piše Jutarnji list.

Kokošvaroš, foto: Marko Mihaljević

Uz dizajnerske kuće od 25 kvadrata, svaka koka nosilja ima osiguranih pet kvadrata u dvorištu.

 

Kokošvaroš se prostire na 2.500 kvadratnih metara sa svoje 22 kućice od drveta jele koje stoje na čeličnim stubovima. Izdizanjem od terena se, kao i kod savremenih kuća, obezbeđuje se natkriveni spoljašnji prostor, koji u ovom slučaju služi za hranjenje kao i za zaštitu od vremenskih neprilika.

– Svaka koka ima osiguranih pet kvadrata u zajedničkom dvorištu, dok je u kućici njih 25, s tim da svaka unutra ima pola metra za stajanje. Kućice imaju i posebno izrađene prečke na kojima spavaju postavljene u određenom nagibu. Kokošvaroš je uređena prema najnovijim propisima Evropske unije za ekološki uzgoj i po najvišim standardima – kaže Željko Franja, vlasnik Kokošvaroši, čija je porodica starosedeoci u Rakovu Potoku kraj Samobora.

Kokošvaroš, foto: Bosnić+Dorotić

Plod uspešne saradnje

U savremeno ekološko naselje uložio je oko 66.000 evra, uključujući koke nosilje. Željko Franja je i vlasnik obližnjeg hotela Priča i Parka želja, koje je takođe projektovao studio Skroz. Oni su autori i vrtića koji drži Franjina sestra.

Njegov primer već od ranije svedoči kako saradnja s kvalitetnim arhitektima i hrabre investicije donose plod. Ekipa iz studija Skroz mu se svidela jer imaju stav i kreativna rešenja u skladu s trendovima, a pritom ne nužno uz skupe materijale i izvođenje. Kokošvaroš je pre svega ekološka farma prema strogim propisima, ali sa arhitektonskim potpisom.

Kokošvaroš, koji je od Zagreba udaljen oko 20 kilometara, otvara se za posetioce sledećeg meseca.

Foto naslovna: Bosnić+Dorotić

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *