Svetski projekti

Škola sa žutim kapsulama dizajnirana je tako da đaci ne mrze ponedeljak

Ovaj put predstavljamo projekat jedne zanimljive privatne škole u Jermeniji.

Škola fondacije Ayb u svojih 4.200 kvadrata danas prima 240 učenika, a dizajn potpisuju arhitekte iz lokalnog studija Storaket. Ideja projekta leži u stvaranju otvorenog i kolaborativnog obrazovnog okruženja koje je multifunkcionalno i omogućava da se učenje odvija na više načina.

Najveći deo eksterijera ove naizgled stroge zgrade podeljene po blokovima zauzima bela keramička fasada, dok pogled ipak najviše privlače neobične žute „kapsule“ na bokovima objekta.

Stoga bela fasada vizuelno je razbijena neobičnim žutima kapsulama na bokovima objekta.

Nešto malo drugačije, staklene kapsule smeštene su na određenim pozicijama u enterijeru i svaka od njih igra neku zanimljivu ulogu. Na primer, u trpezariji se nalazi velika staklena kapsula čije se podnožje spušta u donji nivo zgrade gde se nalazi veliki amfiteatar, odakle se izlazi u dvorište škole.

Moderno obrazovanje

Učionice i druge prostorije za edukaciju nalaze se na gornjim spratovima, dok su zajedničke prostorije poput fiskulturne sale i kafeterije smeštene u prizemlju ili u pomoćnim zgradama.

Škola je inače opremljena modernim obrazovnim tehnologijama, raznim laboratorijama, umetničkim i zanatskim studijima, sportskom dvoranom, amfiteatrom, igrama i rekreativnim zonama i bogatom bibliotekom.

Monotoniju betonskih površina razbijaju štrafte i detalji jarkih boja poput žute i crvene.

Betonski zidovi su uglavnom neobrađeni, tretirani samo vodootpornim premazom. Instalacije, iako obezbeđene, obično su vidljive, a monotoniju razbijaju štrafte i detalji jarkih boja poput žute i crvene.

Paneli koji se pomeraju spram sunca

Podrum zgrade stoji ukopan četiri metra u dubinu, ali i uprkos tome ima prirodno osvetljenje. Osim toga, čitava zgrada ima energetski efikasan sistem klimatizacije, dok su na južnoj fasadi montirani pametnni solarni paneli koji se automatski pomeraju ka izvoru sunčeve svetlosti. U slučaju previše jarkog svetla, implementiran je sistem za automatsko zatamnjivanje prozora.

Preporučujemo vam da pogledate i ostale fotografije projekta u galeriji:

Fotografije: Storaket; Izvor: v2com-newswire.com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *