Zavesa koja puno toga skriva; Foto: Nacasa & Partners
Svetski projekti

Fasada koja imitira zavese ali i sakriva spoj dve zgrade

Postojeća zgrada je renovirana, dodat joj je aneks ali objekat izgleda kao jedinstvena celina.

Smešten između dva muzeja u japanskom gradu Sumida, spa Ryogoku Yuya Edoyu ostao je veran ambijentu svoje ulice, ali je dobio elegantno i zanimljivo novo ruho. Arhitekte iz Kubo Tsushima Architects želele su da u svom dizajnu naglase koncept koji bi se bazirao na reči „yu“ (koja je deo reči Edoyu) što znači slobodno lutati i uživati. Na taj način su kreirali prostor koji posetiocima objekta od 802 kvadratna metra omogućava da uživaju „lutajući“ kroz različite sadržaje ovog spa centra. Međutim, ono što čini centralni motiv ove zgrade jeste njena fasada.

Zavesa od aluminijuma sakriva spoj starog i novog dela zgrade, te objekat izgleda kao jedinstvena celina.

Ideja pri projektovanju fasade bila je da ona podseća na zavese u tradicionalnim japanskim kupatilima koje se njišu na vetru. Ovo je postignuto primenom delimično perforiranih aluminijumskih panela sa šarom za izradu kimonoa koja je bila popularna tokom perioda Edo.

Međutim, ova fasada ima i vrlo smislenu funkciju. Postavljanjem ovakve zavese, odnosno fasade ispred fasade, sakriven je spoj između starog i novog dela objekta, te zgrada sada izgleda kao jedinstvena celina, pišu arhitekte za ArchDaily.

Enterijer spa centra

Enterijer je posebna priča i naravno nije nikako običan. Prostor je projektovan bez stubova i greda, a razdvojen je postavljanjem kada, manjih bazena i nameštaja. Zahvaljujući veoma smislenoj upotrebi završnih materijala i rasvete, postignuto je zoniranje ali i kontinuirani niz sadržaja.

Kupanje u oblacima

U zoni kupanja koja je namenjena ženama, arhitekte su prilikom dizajniranja bile inspirisane oblacima. Osim što je plafon imitira ove meteorološke pojave, tako su i velike kade različitih visina i dubina i sa različitim kretanjem vode u njima, a sve sa primarnom idejom na umu da posetioci „lutaju“ kroz prostor i uživaju u različitim načinima kupanja.

U čitavom spa centru nalaze se prostori različitih funkcija koje povezuje ista zamisao, da predstavljaju Edo period iz neke modernije perspektive.

Grafičke podloge

Aksonometrijski prikazi
Svih pet etaža spa centra

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *