Vegetacija koja buja iz kuće; Foto: Fernando Gomulya
Svetski projekti

Na parceli od 70 kvadrata nikle dve kuće i dva drveta

Drveće je zasađeno u uglovima stambenih jedinica sa zasečenim volumenima što je omogućilo njihov neometan rast u visinu.

U gusto naseljenom stambenom kvartu Cipulir, u Južnoj Džakarti, kom se može pristupiti samo peške ili biciklom, arhitektonska firma Delution izvela je zanimljiv projekat i to sa vrlo skromnim budžetom.

Naime, kuću The Twins čine dve različite stambene jedinice smeštene na parceli od samo 70 kvadrata. Prvu celinu čine dve spavaće sobe i zajednički boravak, dok druga jedinica ima samo jednu spavaću sobu sa kupatilom i dnevnu sobu. Ukupna površina stambenog objekta je 85 kvadrata.

Staklena vrata koja spajaju i razdvajaju

Iako ova dva volumena na prvi pogled deluju razdvojeno, oni su spojeni staklenim vratima koja se uvek mogu otvoriti kako bi se dobio veći višenamenski prostor, piše Designboom.

Drveće je zasađeno u uglovima sa zasečenim volumenima što je omogućilo njihov neometan rast u visinu.

Međutim, ovaj projekat je svakako zanimljiv i po načinu primene zelenila. Naime, jedan od osnovnih zahteva klijenata je bio integracija vegetacije u projekat, koja će moći jednostavno da se održava. Kao odgovor na ovaj zahtev arhitekte su u uglu obe stambene jedinice zasadile drveće, a omogućili su im neometan rast u visinu tako što su zasekli volumene pri vrhu.

Ova integracija biljaka u okvire kuće ima brojne koristi za korisnike prostora, jer filtrira vazduh i obezbeđuje povećani nivo kiseonika u zagušljivom urbanom okruženju.

Kiša u enterijeru

Ovakva integracija zelenila je naravno imala značajan uticaj i na sam enterijer pa je dobijen prostor sa nišama iz kojih rastu dva stabla i izlaze iznad krova. Klimatski uslovi dozvoli su ovakav način prožimanja eksterijera i enterijera pa to što kiša ulazi u prostor praktično ne predstavlja veliki problem.

Komunikacija između spratova ostvarena je spiralnim stepeništem.

Prelaz između dva objekta ostvaren je staklenim portalom.

Na malenom placu našlo se mesta i za dvorište.

Projekat ove zanimljive kuće je izveden kroz tri faze.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *