Kako do idealnih dimenzija za spiralno stepeništa? Foto: Matheus Pereira
Arhitektura

Kako sračunati spiralno stepenište

Šta treba imati u vidu prilikom projektovanja kružnih stepenica i kako se dobijaju dimenzije gazišta? Saznajte u ovom članku.

Spiralna stepeništa su dobri čuvari kvadratnih metra jer zauzimaju manje mesta od klasičnih stepenica. Uz malo dizajnerske magije, one mogu postati zaštitni znak budućeg enterijera ili objekta jer mogu zaista izgledati atraktivno u prostoru. Međutim, moraju se pažljivo projektovati kako bi se dobile udobne stepenice koje ne predstavljaju prepreku (niti opasnost) za penjanje ili silaženje. Iako populani BIM programi pojednostavljuju ovaj proces, treba imati na umu nekoliko stvari koje spiralno stepenište čini funkcionalnim.

Spiralna stepeništa se mogu prilagoditi raznim konstrukcijama ali je najčešći slučaj kružni format sa centralnim stubom na koje se oslanjaju gazišta. Za ovu formu stepeništa, treba uzeti u obzir tri faktora:

  • Kolika je tačno visina stepeništa (rastojanje između etaža)
  • Koji je ugao rotacije
  • Koji je prečnik stepeništa

Naravno, potrebno je za početak znati gde stepenice počinju i gde se tačno završavaju, kao i koliko im je prečnik. Takođe, potrebno je pronaći ugao rotacije. Postoje nekoliko besplatnih onlajn kalkulatora koji olakšavaju ovu računicu, ali treba imati na umu ovu formulu:

dužina spiralnih stepenica = π x radijus x ugao rotacije  / 180

Međutim, pošto gazišta na spiralnom stepeništu imaju nejednake oblike, važno je odrediti tačku od koje će se uzeti ova formula u razmatranje. Smatra se da se idealna linija kretanja nalazi na 2/3 od centra stepeništa. Sada se može primeniti metod koji smo koristili i na klasičnim stepenicama, o kojem smo pisali ovde, ali uz malo veće tolerancije pošto Blondelova formula nije baš tako lako primenljiva na spiralnim stepeništima.

Spiralna stepeništa mogu da daju potpis celom objektu; Foto: Nelson Kon

Konkretan primer

Ako uzmemo u obzir da je razmak između etaža 3,00 metra, da je prečnik 100 centimetra, i da će zbog svog položaja u prostoru stepenište počinjati na istom mestu gde će se i završavati, što znači da će ugao rotacije biti 360 stepeni, kada ubacimo sve ove podatke u prethodnu formulu dobićemo da je dužina spiralnih stepenica, odnosno, obim 6,28 metra.

Kada se uzme u obzir idealna linija kretanja, dobiće se da je dužina stepeništa, kuda će se ljudi zaista kretati, 4,18 metra. Ukoliko probamo sa 15 stepenika, dobićemo širinu od 27 i visinu od 20 cm. Kada primenimo Blondelovu formulu, dobićemo 67 što malo odstupa od preporuka za konvencionalno stepenište ali to je potpuno prihvatljivo za njegovu spiralnu verziju.

Preporuke za spiralno stepenište

Iako se smatra da je minimalni prečnik kružnog stepeništa 70, ne bi trebalo ići ispod 80 centimetra. Takođe, treba voditi računa da je minimalna visina između stepeništa i krova, na gornjim stepenicama, 2,15 metra.

Prateći ove korake možete isprojektovati lepe i funkcionalne spiralne stepenice. Nemojte ih se bojati! Oslobodite svoju kreativnost i napravite stepenice koje će obeležiti prostor koji radite. Pogledajte i nekoliko lepih primera arhitekture sa spiralnim stepeništem.

Izvor: ArchDaily

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *