Tretman je zapravo igra. Puno igre! Fotografije: Mike Bink
Enterijeri

Igralište umesto čekonice: Nešto drugačiji kamp za gojaznu decu

Interaktivni i zabavni centar COACH, namenjen tinejdžerima i deci s prekomernom težinom, dobitnik je evropske nagrade u oblasti zdravstvene zaštite.

Centar zdravstvenog osiguranja Maastricht UMC+, iz holandskog Utrehta, dobio je nagradu za najbolji projekat iz oblasti zdravstva na European Healthcare Design Awards za 2018 godinu. Arhitekte iz Tinker imagineers razumeli su potrebu za igrom i aktivnošću koju su podržali stimulativnom interaktivnom arhitekturom. Zapravo, cilj arhitekata bio je da prepisan tretman za gojaznu decu pretvore u igru. Pogledajte kako su to uradili.

Svaki tretman je individualan ali je uvek zapakovan u formu igre

Čekaonica je zapravo igralište u kojoj nema sedenja. Ima samo igre!

Za početak, enterijer centra COACH nimalo ne liči na zdravstvenu ustanovu, i njegovi posetioci imaju utisak da su daleko od doktora i bolnica. Konsultacije, pregledi i vežbe odvijaju se u šarenim, zvučno izolovanim paviljonima raspoređenim oko dva centralna trga.

Čekaonica je organizovana u otvorenom prostoru, ali tamo zapravo niko ništa ne čeka. Tretmani počinju pre zakazanog termina jer je čekaonica zapravo igralište u kojoj nema sedenja. Ima samo igre! U zdravstvenom centru COACH zabava je polovima tretmana.

„Čekaonica“ je ispunjena mnoštvom interaktivnih igara koje zahtevaju istezanje, penjanje, ljuljanje, jahanje, brzo kretanje i zajednički rad svih koji borave u centru.

Razigrani prostor koji poziva na igru

Osporavanje konvencionalnih metoda mršavljenja

„COACH je kreativni projekat i upadljivo inovativan odgovor na savremena pitanja u vezi s težnjom mladih ljudi ka zdravim navikama i promenama životnog stila. Ovaj projekat osporava postojeće konvencionalne metode u zdravstvu i zato je izbor žirija bio jednoglasan.“ rekli su nadležni iz biroa Tinker imagineers.

Ovakvo gledanje televizora je poželjno

„Da li ste znali da je doručak najbolji način za početak dana?“ – pitanje je koje se projektuje na interaktivni zid.

Tu je i interaktivni zid koji uvodi učesnike u svet COACH-a, postavljajući im sugestivna pitanja poput: „Da li ste znali da je doručak najbolji način za početak dana?“ ili „Da li znate da je vaše telo kao punjiva baterija?“. Senzor u drvenom zidu reaguje na njihov dodir i animacija projektovana na tom zidu daje odgovor.

Interaktivni zid na kojem se ispisuju tačni odgovori. Ko ne bi želeo da učestvuje u ovakvom testu?

Velika uspešnost tretmana

Paviljoni su raznovrsni u svojoj formi, boji i nameštaju. Svaki detalj je pažljivo isplaniran tako da bi se korisnici osećali prijatno i raspoloženo za igru. Ovakav pristup i strategija organizacije programa pokazali su se veoma uspešnim, jer 70% učesnika centra gubi težinu i adekvatno usvaja zdraviji način života.

Ko će pre rešiti zagonetku? U ovoj naizgled lakoj vežbi rade svi delovi tela

„U kreativnom okruženju, deca se osećaju kao kod kuće i imaju potrebu za istraživanjem. Oni uče o zdravom načinu života bez ikakvog pritiska. Sobe svakako ne liče na one bolničke, a razigrano okruženje zaslužno je da naš posao realizujemo lakše. Kao rezultat toga, deca i osobe koje su zadužene za njihov tretman osećaju se dobro i ugodno.“ rekla je pedijatrica Anita Vreugdenhil, osnivač programa COACH.

Neka klasičnih bolničkih prostorija. Sve je podređeno zabavi i igri.

Da, ovo je daleko od našeg zdravstva ali pravo je pitanje da li je ovo zaista toliko teško izvesti i kod nas?

Foto: Mike Bink via V2com

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *