Nameštaj i oprema

Kako koristiti cvetne motive na tapetama, jastucima i zavesama

Želite vedrinu i romantičan stil u vašem domu? Odaberite tkanine ili tapete s floralnim motivima.

Kako bi vam olakšali odluku za izbor prave teksture, najbolje bi bilo da pratite savete arhitekte i određena pravila po kojima oni biraju za svoje klijente.

Za početak, obratite pažnju da za zidove velikih površina obaberete tapete s krupnim cvetnim motivima – kao što je izvedeno na zidu stepeništa na slici ispod. Ukoliko je, pak, zid na kojem želite da postavite tapetu manjih dimezija, manji cvetovi će se bolje i lakše sagledati.

tapete-sa-motivom-cveca

Za prostorije koje nemaju dovoljno svetlosti, odlučite se za tapete sa svetlom podlogom dok cvetovi mogu biti u tamnijim ili jarkim bojama. Arhitekte bi vam u ovom slučaju predložile i tapete koje se blago presijavaju. Svetlucave tapete (sa štrasom) su odlično rešenje za nedovoljno osvetljenje prostorije.

tapete-sa-motivom-cveca-5

Arhitekte vam nikada ne bi predložile postavljanje samo par vertikala na zidu. Stoga je najbolje tapete postavljati od ivice do ivice zida. Za prostorije s izrazito visokim plafonima, tapete ipak ne morate postavljati do plafona. Jedna gipsana lajsna na zidu vam može poslužiti za prelaz između okrečenog plafona, zida i tapete.

Ukoliko je neophodno da tapetu prekinete na sredini zida, možete iskorisititi i vertikalnu gipsanu lajsnu s kojom ćete napraviti logičan prekid.

tapete-sa-motivom-cveca-2

Cvet na zidu, draperiji i sofi?! Sigurno biste pomislili da bi to bilo previše napadno. Ne, ukoliko na zid se stavi jednobojna tapeta s cvetovima koji se samo naziru, a ista boja s draperija se ponovi na jastucima. Pogledajte na slici ispod kako je sve uklopljeno prema ovom pravilu.

cvetni-motivi-u-enterijeru

Sigurno nećete pogrešiti ako od materijala gušće zavese ili draperije napravite jastuke za sofu – pogotovo ukoliko vam ostane malo materijala posle šivenja zavesa. Da biste upotpunili celinu, dodajete i jednobojne jastuke u bojama cvetova.

cvetni-motivi

Na tržištu se vrlo često može pronaći isti motiv na tapetama i materijalu za tapaciranje. Arhitekte bi čak, za malo smelije, predložili da sofa i zid iza sofe budu u cvetnom motivu a da ostatak nameštaja bude jednobojan, neutralne boje.

tapete-sa-motivom-cveca-1

Da li ste znali da arhitekte često znaju da od materijala za draperije naprave prekrivače za krevete? Ukoliko je cvetni motiv izrazito jak, najbolje bi bilo da se rub prekrivača uradi u jednobojnom materijalu od kojeg ćete napraviti i jedan ili dva dekorativna jastuka.

cvetovi-na-zavesama

Pogledajte još neke primere cvetnih motiva na tapetama, zavesama i jastucima. Možda vas ovi prelepi ambijenti podstaknu da unesete romantiku i u vaš dom baš onako kako bi to uradili i profesionalni dizajneri enterijera.

tapete-sa-motivom-cveca-3

zavese-sa-motivom-cveca

cvetni-jastuci

crvene-zavese-sa-cvetovima

krupni-motici-cvetova

Sve prikazane materijale i tapete proizvodi kompanija Harlequin čiji se proizvodi mogu naći i u Srbiji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *