Informatički kabinet u OŠ Olga Milošević nije običan računarski kabinet; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Futuristički kabinet: Ovako izgleda najmodernija računarska učionica u Srbiji

Učionica budućnosti u Smedrevskoj Palanci probija poznate standarde i postavlja nova očekivanja u digitalnom opismenjavanju učenika.

Arhitekta Aleksandar Gušić postao je poznat po svojim projektima javne namene. U njegovom porfoliju nalaze se radovi kao što su Adaptacija izložbenog prostora Narodnog Muzeja i Renoviranje Galerije modene umetnosti – oba u Smederevskoj Palanci. Za svoja ostvaranje, arhitekta Gušić osvojio je brojna stručna priznanja, od kojih se posebno izdvama nagrada Salona arhitekture u Beogradu i Velika nagrada Balkanskog Arhitektonskog Bijenala.

Izvan očiju stručne javnosti, nedavno je svečano otvoren još jedan od projekata koji nosi pečat poznatog autora. U pitanju je „Učionica budućnosti“ – novi računarski kabinet u Osnovnoj školi Heroj Olga Milošević u Smedrevskoj Palanci. Ovaj mali projekat (svega 55 m2) napravio je veliki doprinos u razvoju lokalne zajednice i značajno unapredio odvijanje nastave.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Svojim dizajnom i opremom ova učionica probija poznate standarde; Foto: Relja Ivanić

Ovaj mali projekat od svega 55 m2 načinio je veliki doprinos u razvoju lokalne zajednice.

„Učionica budućnosti“ nastala je u okviru projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osteljivih grupa“. Inicijativu za renoviranje i opremanje računarske učionice pokrenula je uprava škole, na čelu sa direktorom Darkom Dimitrijevićem. Realizaciju projekta su finasijski podržali Ekumenska humanitarna organizacija (EHONS), lokalna samouprava, donatori i brojni prijatelji škole.

No, jednu od najznačajnijih uloga na ovom projektu imao je arhitekta. Svojom veštinom i iskustvom, projektant je uspeo da (u okviru zacrtanih budžeta i ograničenih rokova) osmisli i realizuje projekat koji pomera sve poznate granice i koji postavlja nova očekivanja u digitalnom opismenjavanju učenika.

Rad na redizajnu učionice započet je 2021. godine, a trajao je nekoliko meseci. Nakon potpunog renoviranja i opremanja, nova računarska učionica u Smederevskoj Palanci svoje prve đake dočekala je ovog proleća. Korisnici novog prostora su oduševljeni novim mogućnostima.

Kabinet izgleda futuristički. Opremljen je najsavremenijom tehnologijom, koja omogućava lakši rad za računarima. Svaki element u sklopu tretiran je kao deo jedne veće, simetrične celine.

Prostor je rešen monohromatski – kao smena belih i sivih površina, mat i sjajnih tekstura; Foto: Relja Ivanić

Red, rad i minimalizam

Početna ideja je bila da sve bude duhu minimalizma  – „manje je više“ , dok su korisnici su imali zahtev da prostor bude funkcionalan i lak za održavanje i da ima visok nivo transformacije. Krajnji rezultat je dizajn koji kombinuje najbolje od oba sveta – minimalno i funkcionalno.

Autor se odlučio na pristup total dizajna. Naime, i najmanji elementi nose prepoznatljiv autorski potpis. O ovome nam govori i enterijersko rešenje koje u potpunosti  odiše usklađenošću elemenata i celine prostora. To je kompozicija različitih funkcionalnih zona naglašenih različitim materijalom i koloritom površina (svetlih i tamnih), čiji odnosi prave utisak „prostora u prostoru“.

„Vrednost ovog projekta se ne ogleda samo u pročišćenom arhitektonskom izrazu, već i u inovativnom odnosu prema obrazovanju kroz multifunkcionalnost prostora za savremene vidove održavanja kako nastave tako i obrazovnog programa nastavnika u vidu seminara u periodu vanškolskih aktivnosti. Ovime je izvučen maksimalni potencijal samog prostora računarskog kabineta u kolektivnoj edukaciji svih uključenih u obrazovni proces.“ – navodi arhitekta Gušić za naš portal.

Učenici osnovne škole oduševljeni su svojim novim radnim prostorom; Foto: Relja Ivanić

Početna ideja je bila da sve bude minimalističko – u duhu „manje je više“.

„Početna ideja je bila transformisati postojeću realnost u duhu savremenih potreba društva, oslanjajući se na postojeća iskustva korišćenja. To je postignuto dobrom analizom zadatog programskog zadatka i svedenim arhitektonskim  izrazom“ – navodi projektant.

Pomoću „pametnih sistema“, u učionici nastavnici mogu da kontrolišu i menjaju boju i intenzitet rasvete, što pozitivno utiče na pažnju, koncentraciju i budnost đaka. Osim toga, uvedeni su i elementi rolo zavesa radi kontrole prirodnog svetla i direktnog upada sunca. Kao i na mnogim projektima do sad, arhitekta se odlučio na zavese kao efikasan način promene karaktera prostora.

Na veoma sveden i suptilan način uveden je sistem instalacija i podnog grejanja. To je postignuto podizanjem originalnog poda, čime se cela učionica podiže na postament a to je naglašeno u vidu „praga“ na ulazu u učionicu. Umesto klasičnih radijatora, prostor ispod prozora iskorišćen je kao mesto za odlaganje nastavnog materijala kako ne bi odvlačio pažnju đaka od nastave.

Svi elementi prostora pažljivo su uklopljeni u jednu skladnu celinu; Foto: Relja Ivanić

Stakleni portal, nameštaj po meri

Da nije reč o običnoj učionici govore nam i ulazni portal koji je u potpunosti u staklu – čime se preglednost i otvorenost prostora i transparentnost nastave dodatno ističu. S druge strane, ogledalo u punoj visini prostora (koje je nalazi na mestu kontakta zida i fasade) učionici daje utisak dodatne prostornosti. Ovo ogledalo označava i jedan mogući sistem kontinualnog nizanja više sličnih učionica.

Nameštaj i klupe su projektovane po meri i za ovu posebnu priliku, a mogu se kombinovati u više konfiguracija grupnog i individualnog rada sa implementiranim kanalom za razvod kablova. Korišćeni su pločasti materijali marke Kaindl. Nova učionica sadrži oko  25 računara i najsavremeniju digitalnu tablu za interaktivnu nastavu. Svi ovi elementi su organizovani tako da čine jedinstvenu prostornu kompoziciju.

„Doprinos ovog projekta ogleda se u programskim novinama, kao i u ideji i odgovornosti arhitekte i uprave škole da u vidu zajedničke inicijative podstaknu razvoju obrazovanja i tehnoloških inovacija u službi razvitka lokalne zajednice“ – zaključuje Gušić.

Račuonica je opremljena sa preko 20 računara, digitalnom tablom i WiFi internetom; Foto: Relja Ivanić

Otvaranje novih mogućnosti

„Učionica budućnosti“ je jedinstven primer savremeno opremljenog, dobro organizovanog i skladno dizajniranog računarskog kabineta u Srbiji. Po svim svojim osobinama, ovo je jedinstveni projekat ovog tipa u našoj sredini.

U kontekstu aktuelnih društvenih i ekonomskih zbivanja, i sve veće potrebe za IT stručnjacima, „Učionica budućnosti“ predstavlja potpuni zaokret u dosadašnjem pristupu projektovanja i opremanja prostora u sferi osnovnog obrazovanja učenika.

Otvaranjem računarskog kabineta u Smederevskoj Palanci nije otvorena samo još jedna računarska učionica, već je otvorena mogućnost da ovakvi projekti zažive svuda po Srbiji.

Fotogalerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija
naziv objekta:

Učionica budućnosti

mesto:

Osnovna škola Heroj Olga Milošević (Smederevska Palanka)

godina realizacije:

2022.

površina:

55 m2

fotografija:

Relja Ivanić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *