Butik brenda Ecoalf u Madridu; Foto: © Alfonso Quiroga
Enterijeri

Štampanje enterijera: Ovaj butik napravljen je od 3,3 tone plastičnog otpada

Svaki zid, polica i sto izrađeni su od 100% reciklirane plastike, koja je štampana tako da podseća na glečer koji se topi, aludirajući na klimatske promene.

Naša zavisnost od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu dovela je do ozbiljnih ekonomskih, ekoloških i zdravstvenih problema. Oko milion plastičnih boca se kupi svakog minuta, a pet triliona plastičnih kesa koristi se širom sveta svake godine i sve to uglavnom završi u prirodi.

Plastika i mikroplastika našle su put do svakog nivoa naše planete. Zajedno sa drugim faktorima, plastika značajno utiče na pogoršanje stanja Zemlje, te zato moramo misliti o tome kako da se borimo sa njom i kako da rešimo ovaj problem, između ostalog, i kroz dizajn.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Za kreiranje celokupnog enterijera korišćeno je 3,3 tone plastičnog otpada; Foto: © Alfonso Quiroga

Net Zero, Zero Waste

Tako su, na primer, firme Nagami i Ecoalf  iz Španije rešenje pronašle u svom nedavnom projektu, kada su celokupan enterijer prodavnice garderobe izveli 3D štampom od reciklirane plastike.

Ecoalf, koji je pionir eko-mode, udružio je snage sa tehnološkim dizajnerskim studijom Nagami kako bi redefinisali koncept dizajna, proizvodnje i potrošnje kroz robotsko 3D štampanje velikih razmera.

Ove dve firme zajedno su uspele da stvore Net Zero, Zero Waste butik u Madridu.

Podešavanjem orijentacije objekta bilo je moguće napraviti zakrivljenu geometriju; Foto: Courtesy of Nagami

Ova plastika se može ponovo reciklirati i koristiti skoro beskonačno puta, gubeći samo 1% svojih performansi.

Za kreiranje celokupnog enterijera, uz primenu 3D štampe, korišćeno je 3,3 tone plastičnog otpada i to na način da se ova reciklirana plastika može ponovo reciklirati i koristiti skoro beskonačno puta, gubeći samo jedan procenat svojih strukturalnih performansi sa svakom novom upotrebom.

Svaki zid, polica i sto u ovom prostoru su napravljeni od 100% reciklirane plastike, koja je štampana tako da podseća na glečer koji se topi, aludirajući na klimatske promene i podižući istovremeno svest o tome kako nove tehnologije mogu da doprinesu njihovom ublažavanju.

Prostor zauzima površinu od 90 kvadratnih metara; Foto: © Alfonso Quiroga

Garderoba i asesoari od recikliranih materijala

Sva otpadna plastika uglavnom je nabavljena od bolnica, a svaki element proizvodi se lokalno u Španiji, kako bi se minimalizovala emisija CO2.

Prostor od 90 kvadrata koristi se za izlaganje odeće, obuće i modnih dodataka brenda Ecoalf, koji su vrhunskog kvaliteta, a takođe su kreirani od recikliranih materijala.

Proizvodi Ecoalfa takođe su načinjeni od recikliranih materijala: Foto: © Alfonso Quiroga

Valoviti oblici koji pokrivaju svaku površinu prodavnice doveli su robotsku tehnologiju štampanja do krajnjih granica.

3D štampa svakako je napravila revoluciju u industriji, nudeći dizajnerima uzbudljiv novi set alata koji im omogućava da pojednostave proces dizajna, stvore prototip brzo i efikasno i kreiraju  elemente sa sve složenijom geometrijom, a ujedno i promovišu održivost upotrebom recikliranih materijala.

Kako se navodi, u ovom konkretnom projektu valoviti oblici koji pokrivaju svaku površinu prodavnice doveli su robotsku tehnologiju štampanja do krajnjih granica.

Ekstruder za štampanje složenih oblika

Nagami su kreirali plastične ploče uz primenu robotske ruke opremljene ekstruderom koji može da štampa složene 3D oblike.

Tradicionalno 3D štampanje obično podrazumeva štampanje u slojevima, ali podešavanjem orijentacije objekta bilo je moguće napraviti zakrivljenu geometriju, koja karakteriše ovaj projekat.

Nagami su kreirali plastične ploče uz primenu robotske ruke opremljene ekstruderom; Foto: Courtesy of Nagami

Hitno moramo da preispitamo način na koji proizvodimo i trošimo kako bismo izazvali stvarnu
promenu u industriji.

Ipak, s obzirom na to da su zidovi podeljeni na panele koji su spojeni konektorima, tolerancija je morala biti izuzetno precizna kako bi se komponente efikasno uklopile.

„Mi hitno moramo da preispitamo način na koji proizvodimo i trošimo kako bismo izazvali stvarnu promenu u industriji. Danas nam 3D štampa omogućava da oživimo prostore koji su ranije bili nezamislivi i to da se proizvedu lokalno uz korišćenje recikliranih materijala, a da se ujedno uspostave proizvodni lanci koji su čistiji, održiviji i fleksibilniji“, rekao je za ArchDaily suosnivač i izvršni direktor Nagamija Manuel Himenez Garsija.

Foto-galerija

Foto: Courtesy of Nagami
Foto: Courtesy of Nagami
Foto: Courtesy of Nagami
Foto: Courtesy of Nagami
Foto: Courtesy of Nagami
Foto: Courtesy of Nagami
Butik brenda Ecoalf u Madridu; Foto: © Alfonso Quiroga
Butik brenda Ecoalf u Madridu; Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Foto: © Alfonso Quiroga
Prostor zauzima površinu od 90 kvadratnih metara; Foto: © Alfonso Quiroga
Prostor zauzima površinu od 90 kvadratnih metara; Foto: © Alfonso Quiroga

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    takoe! bravoooo! potpuno fantastično!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *