Jednostavna slovenačka kuča; Foto: Miran Kambič
Regionalni projekti

Kuću u Sloveniji za jednostavan život u kojoj je jedini luksuz pogled na prirodu

Pojam luksuza u ovom projektu nije usmeren na skupe materijale, već na dobro osmišljene arhitektonske detalje kao i na pružanje kvaliteta života.

Bračni par iz Slovenije odlučio je da proda svoju ogromnu staru porodičnu kuću i da izgradi novi dom u seoskom predelu nedaleko od mesta Litija. Budući da je planirana lokacija za izgradnju objekta bila uska pa još i trouglaste forme, kuća od 140 metara kvadratnih osmišljena je kao spoj dve jedinice čistih kubičnih formi s prepuštenim dvovodnim krovovima čime je stvoren paviljon u dvorištu.

Jednostavnost kuće znači da je ona laka za upotrebu i da daje prednost stvarima koje su zaista važne u životu.

Pojam luksuza u ovom projektu nije usmeren na skupe materijale, već na dobro osmišljene arhitektonske detalje kao i na pružanje kvaliteta života otvaranjem kuće ka jugu, gde se pruža prelep pogled na okolna brda.

Projekat koji potpisuju Skupaj Arhitekti i mKutin arhitektura osmišljen je kao prefabrikovana drvena konstrukcija koju karakteriše čista forma, sa valovitim krovnim pokrivačem u sivoj boji.

Konstrukcija krova prelazi gabarit objekta u osnovi čime je stvoren prostor za uživanje u prirodi pod strehom, kažu arhitekte za ArchDaily.

Izbor materijala trebalo je da podrži koncept jednostavnosti, održivosti i neupadljivog estetskog izgleda.

Stara pećnica

Na istočnom delu parcele nalazi se pećnica za pečenje pice, koju su vlasnici kuće izgradili i koristili pre dosta godina, te su sada insistirali na njenom očuvanju i implementiranju u novi dizajn.

Za lakši i jednostavniji život

Arhitekte su objasnile, da su u dogovoru sa klijentima, za dizajn enterijera uspostavili jasne smernice, kako bi se život u kući učinio što lakšim.

Sav ugradni nameštaj dopunjen je odabranim starim aparatima i uređajima, kao i sa nekoliko starih stolica. Takođe, uklonjene su sve prepreke koje bi mogle da smetaju kretanju sa invalidskim kolicima.

„Jednostavnost kuće ne znači nužno jednostavan dizajn ili arhitekturu. Iznad svega, to znači da je kuća jednostavna za upotrebu i da daje prednost stvarima koje su zaista važne u životu.“ – istakle su arhitekte.

Sa zadnje, zatvorenije strane, kuća je okrenuta ka pristupnom putu i starim objektima.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Preseci
Preseci
Izgledi kuće
Izgledi kuće
Izgledi kuće
Izgledi kuće

 

 

Foto: Miran Kambič

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *