Ex Machina je idealan triler za pandemijski vikend
Arhitektura

10 filmova za ljubitelje arhitekture

Filmski maraton ovog vikenda može biti u znaku arhitekture.

Pretpostavljamo da je većini ponestalo ideja koji film ili seriju gledati. Ukoliko ste ljubitelj arhitekture, ovog vikenda možete verovati u izbor pratioca portala Dezeen koji su napravili listu od 10 filmova koje morate pogledati. Neki od njih su noviji, a neki sežu iz polovine 20. veka što ih čini još interesantnijim. Krećemo redom!

 

1. Ex Machina (2014)

Ex Machina, film u režiji Britanca Aleksa Garlanda, predstavlja triler čija je radnja organizovana unutar visokotehnološkog minimalističkog skrovišta na Aljasci, koje je u vlasništvu milijardera Nejtana Bejtmana, kog glumi Oskar Ajzak.

Gde gledati: Ovaj film je dostupan na Netflixu, Amazonu, Youtubeu i Google Playu.

 

2. A Single Man (2009)

Film u režiji modnog dizajnera Toma Forda, prati engleskog profesora Džordža Falkonera, kog glumi Kolin Firt, i njegovu borbu da nastavi sa životom nakon smrti partnera Džima. Ford je za mesto snimanja izabrao modernističku kuću J W Schaffer u Los Anđelesu, koju je 1949. godine završio arhitekta Džon Lautner.

Na ovoj rezidenciji se mogu videti mnogobrojni detalji koji ukazuju na uticaj Frenka Lojda Rajta, poput ostvarene veze sa prirodom koja je u skladu sa njegovim principima organske arhitekture.

Gle gledati: A Single Man možete pogledati na Netflixu.

 

 

3. The Conformist (1970)

Politička drama Bernarda Bertolučija je u uskoj vezi sa fašističkim režimom. Ključni element je Palata kongresa, koji se nalazi u rimskom stambeno-poslovnom kvartu 30ih, a koji je podignut za vreme vladavine fašističkog vođe Musolinija.

U ovom filmu se zapravo radi o arhitekturi i o načinu na koji ona utiče na karakter i život.

Gde gledati: Film je dostupan na Youtubeu i Amazonu.

 

4. Don Giovanni (1979)

Don Giovanni je zapravo adaptiran prema istoimenoj Mocartovoj operi. U filmu su prikazane renesansne zgrade arhitekte Andrea Paladija, uključujući baziliku Palladiana, Villa Rotonda i Teatro Olimpico.

Gde gledati: Don Giovanni se može kupiti na Amazonu.

 

5. My Life as a House (2001)

Radnja filma My Life as a House prati život Džorža Monroa (Kevin Klajn) koji se bavi pravljenjem arhitektonskih maketa, ali u jednom trenutku gubi posao i oboleva od karcinoma. Radnja filma dalje prati njegovu obnovu kuće zajedno sa sinom.

Gde gledati: Film možete pogledati na YouTubeu.

 

6. Renaissance (2006)

Ovaj naučno-fantastični film, pretežno izveden u crno-beloj tehnici, prikazuje Pariz 2054. godine. Veoma interesantna vizija francuske prestonice.

Gde gledati: Film je dostupan na Amazonu, YouTubeu i Google Playu.

 

7. Columbus (2017)

Ne samo da film prati priču arhitektonskog stipendiste, već je i radnja smeštena u modernističkoj meki Columbas, u Indijani.

Gde gledati: Film Columbas je dostupan na Amazonu, YouTubeu i Google Playu.

 

8. Skyscraper (2018)

Akciono-avanturistički film Skyscraper radnju fokusira oko izmišljenog nebodera od 240 spratova u Hong Kongu nazvanog The Pearl. Kako bi priča o neboderu bila što verodostojnija, za arhitektu objekta je naveden Adrian Smit čija firma zaista potpisuje neke od projekata najviših građevina na svetu.

Gde gledati: Film je dostupan na platformama Hulu, Amazon, Youtube i Google Play.

 

9. The Fountainhead (1949)

Antologijski film govori o borbi modernističkog arhitekte Haurda Roarka, kog glumi Geri Kuper, da se drži svojih ideala i da se odupre tradicionalnoj estetici.

Gde gledati: Film je dostupan na platformama Amazon, YouTube i Google Play.

 

10. I Am Love (2010)

Radnja romantične drame I am love, smeštena je Milano odnosno u poznate vile Necchi i Gran Villa, koju je arhitekta Piero Portalupi završio 1935. godine.

Gde gledati: Film je dostupan na platformama Amazon, YouTube i Google Play.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sofija

    Lep članak… Dodala bih Play Time, Kitchen Stories, Blade Runner, Rear Window…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *