Novom mesto za druženje i kulturna dešavanja na Salajci
Arhitektura

Novi novosadski plato ušuškan u koloritno drveće i aromatično žbunje

Nagrađeno rešenje urbanog džepa na Salajci stavlja akcenat na hortikularno uređenje, odnosno, na bogatsvo zelenila koje nedostaje u gradu.

Žitelji novosadskog naselja Salajka već duže vremena tragaju za mestom za okupljanje meštana, rekreaciju, razgovor ili održavanje manifestacija i kulturnih događaja. Stoga je tik uz Sportski centar Slavija, na prostoru ograničenom ulicom Teodora Mandića i Petra Drezgića, ponuđen prostor na konkursu Nova mesta kojim bi se obrazovao novi urbani džep u gradu. Nagrađeno rešenje potpisuju Veljko Ćirić i Bojana Puzić, a ono predviđa izgradnju platoa okruženim bogatom koloritnom vegetacijom.

Rešenje trga predviđa i bioskop na otvorenom kao i drveće sa listovima bordo i roze boje.

Po sredini lokacije, na ukrštanju pešačkih pravaca smešten je denivelisan plato, niži od kote terena, do kojeg se stiže spiralnom rampom. Kružna površina okružena je i ušuškana u zelenilo naglašenog kolorita, a kao protivteža platou utisnutom u teren, formirano je uzvišenje, brdašce, kako bi se pojačala dinamika terena. Ovakvom dispozicijom elemenata dobija se utisak zaštićenosti od okruženja, ali nenametljivo, dovoljno pristupačno da privuče stanovnike.

Osmišljeni plato je multifunkcionalan prostor otvoren za različite sadržaje – kulturne događaje manjeg formata, komšijske susrete, odmor i igru dece.

Vegetacija jarkih boja

Platoi, rampe i pešačke staze zamišljene su tako da budu lako izvodljive i pristupačne. Svi ovi elementi izliveni su u betonu koji sadrži krupniji šljunak kako bi se razmekšao strogi karakter betona kao materijala. Ponegde su ostavljene drvene letve kao podloga za sedenje.

Okolno zelenilo formirano je na specifičan način, odnosno, birane su vrste jarkih boja listova i cvetova: prunus cerasifera, drvo sa listovima bordo boje, prunus serrulata (japanska trešnja, ili cercis siliquastrum poznatije kao Judino drvo, sa izrazito roze cvetovima u proleće. Između stabala razbacani su žbunovi lavande, ruzmarina i crvene ukrasne trave.

Lokacija se oprema elektroinstalacijama za ulične svetiljke, za potrebe bioskopa na otvorenom, a obezbeđena je i česma.

Osnova prostora oivičenim ulicama Teodora Mandića i Petra Drezgića

„Kontrapunkt popločanog upuštenog i zatravljenog uzdignutog kruga dodaje ambijentalni kvalitet, dok se ciljanim odabirom sadnica drveća i aromatičnog žbunja ostvaruje posebnost u hortikularnom uređenju ovog urbanog mesta,“ zaključuje se u komentaru žirija koji je ovom rešenju dodelio prvu nagradu na konkursu Nova mesta.

Foto: Veljko Ćirić i Bojana Puzić

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *