Dom revolucije u Nikšiću; foto: Srđan Jovanović Weiss
Aktuelno

Ruše objekat koji je trenutno na izložbi posvećenoj jugoslovenskoj arhitekturi?

Započeto je rušenje Doma revolucije u Nikšiću, čuvenog betonskog objekta koji je sagrađen po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušića.

Iako je ova zgrada izložena na nedavno otvorenoj izložbi u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku kao karakterističan primer betonske izgradnje u staroj Jugoslaviji, i iako je za nju organizovan konkurs za obnovu, Dom revolucije će po svemu sudeći biti sravnjen s terenom. Kako prenosi ArchPaper, njeno rušenje je započeto i na njenom mestu će biti podignut supermarket.

Izgradnja Doma revolucije, po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušića, počela je 18. septembra 1978. godine i trebalo je da bude objekat koji će predstavljati društveno-političku strukturu Nikšića, a ujedno odavati počast palim borcima za slobodu i socijalističku revoluciju. Međutim, nakon jedanaest godina gradnje, radovi na izgradnji Domu revolucije obustavljeni su i objekat je ostao nezavršen.

Pobedničko rešenje od SADAR+VUGA od kojeg se očito odustalo

Radovi na izgradnji Domu revolucije obustavljeni su i objekat je ostao nezavršen. A sada će biti i srušen…

Na konkursu održanom pre dve godine pobedio je slovenački biro SADAR+VUGA i HHF architekten, sa predlogom rekonstrukcije koje je podrazumevalo korišćenje postojeće izgrađene strukture, sa dogradnjom u vidu minimalnih intervencija koje će oblikovati ovaj objekat u novi tip urbanog prostora.

https://www.facebook.com/MinistarstvoProstora/posts/1778152088947974

 

Iako je ovaj postupak nadležnih ulivao nadu da će Dom revolucije u Nikišiću biti završen posle 30 godina, to se očito neće desiti jer je započet rad na drugačijem rešenju koje „ignoriše konkurs i želje lokalne zajednice“ navodi se na stranici Ministarstvo prostora.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *