Pobedničko rešenje kineskog tima
Konkursi

Kinezi osvojili konkurs za zoo-vrt u Beranama, druga nagrada birou iz Srbije

Prostorni i programski koncept prvonagrađenog rada ravnomerno je aktivirao sve delove zahvata lokacije, što omogućava održivi urbani razvoj predmetnog područja.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore objavilo je rezultate međunarodnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama, koji je prošle godine obustavljen zbog nedovoljnog broja pristiglih radova.

Na ponovljenom takmičenju pristigla su 22 konkursna rada, a sedmočlani žiri kojim je predsedavao arhitekta Vladan Stevović odlučio je da prvu nagradu, u iznosu od 20.000 evra, dodeli radu čiji su autori Zheming Yang, Jun Yin, Liuqing Yand, Wenfang Zhang, Pengfei Hu Wenxuan Zhang iz Kine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobedničko rešenje kineskog tima

Nove ambijentalne vrednosti

Kako se navodi u izveštaju žirija, prostorni i programski koncept prvonagrađenog rada u potpunosti je zadovoljio uslove raspisa, te ravnomerno aktivirao sve delove zahvata lokacije što omogućava održivi urbani razvoj predmetnog područja.

„Planirane urbane strukture koriste morfološke karakteristike terena, veze sa kontaktnim područjem i obaloutvrdom. Istovremeno je kreiran novi identitet u prostoru u potpunosti kontekstualizovan na zadato okruženje koji daje nove ambijentalne vrednosti urbanoj matrici grada“ – navodi žiri.

Kako se dalje navodi, predmetni rad ima posebnu vrednost u delu tretmana prostora za boravak i smeštaj jedinki kroz uvođenje veštačke prirodnosti koja simulira njihovo prirodno stanište.

Pobedničko rešenje kineskog tima

Ispunjen je cilj konkursa da se na adekvatan način kroz dugoročnu realizaciju projekta fazno valorizuje zapušteni prostor.

„Zadovoljene su programske obaveze zadate konkursnim zadatkom, savremenim principima oblikovanja i
materijalizacije funkcionalno su povezani traženi sadržaji. Ispunjen je cilj konkursa da se na adekvatan način kroz dugoročnu realizaciju projekta fazno valorizuje zapušteni prostor“ – smatra žiri.

Takođe, visoko rastinje koje postoji na terenu je uglavnom sačuvano, a arhitektonsko-urbanističkom formom su ostvareni vizuelni efekti unutar i van predmetnog područja.

U parternom uređenju prostora kao i materijalizaciji izgrađenih struktura primenjeni su savremeni, održivi i ekološki materijali, a u skladu sa datom temom.

„Faznost izgradnje je data kroz prikaz različitih prostornih celina koje mogu da funkcionišu nezavisno“ – navodi se na kraju obrazloženja.

Pobedničko rešenje kineskog tima

Druga i treća nagrada

Druga nagrada, u iznosu od 10.000 evra, pripala je radu čiji je autor ARHITEKTIM d.o.o. iz Beograda – Dejan Miletić i Jelena Miletić.

„Rad ima posebnu vrednost u formiranju kontinuirane, horizontalne i perforirane nadstrešnice koja obuhvata sve planirane sadržaje i omogućava nesmetano korišćenje objekta u svim klimatskim uslovima“ – navodi žiri.

Drugonagrađeni rad beogradskog Arhitektima
Drugonagrađeni rad beogradskog Arhitektima

Programskim konceptom podgoričkih arhitekata jasno su definisane dve prostorne celine. 

Treća nagrada, koja sa sobom nosi iznos od 5.000 evra, pripala je radu firme No form architects“ d.o.o. iz Podgorice, odnosno autorima Novici Mitroviću, Selmi Begović i Jovani Šoškić.

„Programskim konceptom su jasno definisane dve prostorne celine, izgrađena urbana struktura u ulaznom/prvom delu kompleksa i integralno posmatrano buduće okruženje za smeštaj i boravak jedinki i parkovske javne površine namenjene za posetioce“ – kaže se u izveštaju žirija.

Treća nagrada pripala je firmi „No form architects“ iz Podgorice

Dva jednakovredna otkupa

Žiri je dodelio i dva otkupa od po 1.500 evra, od koji je jedan pripao timu iz Holandije koji čine Mert Akay, Dilan Özdemir, Gülüzar Gözay, İbrahim Özvariş, Mert Akay, Seçkin Çiriş, Zerin Demir i Damla İçyer, a drugi radu grupe autora iz Srbije i Rusije pod kolektivnim nazivom „four+“ (d.o.o. Amiciti).

Rad tima iz Holandije
Rad tima iz Holandije
Rad
Rad "four+"

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *