Promo

Pripremite se za kupovinu nekretnine uz ovih pet koraka

Prilikom kupovine nekretnine važi nepisano pravilo da što više vremena i energije uložite u dobar plan i pripremu, to bolje.

Iako se kupovina stana ili kuće nalazi među najvažnijim događajima u životu, moguće je značajno smanjiti neprijatna iznenađenja i nepredviđene troškove.

Bilo da nekretninu kupujete iz lične ušteđevine ili na kredit, možete se bolje pripremiti uz narednih pet koraka, gledano hronološkim redom.

Dakle, bez obzira da li tražite kuću, vikendicu ili stan (1) napravite finansijski plan, (2) definišite idealnu nekretninu, (3) istražite tržište, (4) pripremite pitanja i (5) zauzmite niski start.

1. Napravite finansijski plan

Iako iziskuje malo više priprema, temeljan finansijski plan je najvažniji korak prilikom kupovine nekretnine. Za početak bi trebalo da podrazumeva obaveznu procenu vašeg budžeta.

Na sajtu vaše banke možete potražiti kalkulator kredita, uz pomoću koga se možete i sami informisati o svojoj kreditnoj sposobnosti. No, pored ukupne kreditne sposobnosti, ne zaboravite da napravite i vaš lični proračun o tome koliku ratu za kredit ste u stanju da plaćate.

Osim mogućnosti da kupite nekretninu iz vaših snova, dobro je ostaviti na mesečnom nivou i dovoljno novca da sebi na duže staze omogućite život bez briga.

Odvojte sumu za porez na prenos apsolutnih prava i poreza na dodatu vrednost, zatim za troškove učešća, troškove agencije za nekretnine…

Koliki god da je vaš budžet za kupovinu, biće potrebno da uštedite određenu sumu novca za pokrivanje pratećih troškova, poput poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na dodatu vrednost, zatim za troškove učešća, troškove agencije za nekretnine i budžet za opremanje stana.

Detaljan spisak i procenu većine troškova možete dobiti od svog bankara i vrlo je važno da se sa ovim stavkama unapred upoznate.

Matematika je jasna. Što više novca uspete da pokrijete iz svog ušteđenog budžeta, toliko manji iznos ćete morati da pozajmite, te je dobro da sa ovom tačkom pripreme ne žurite.

Važno je napraviti finansijski plan; Foto: Gradnja.rs

2. Definišite idealnu nekretninu

Zamislite svoju savršenu nekretninu – pustite mašti na volju. Definišite kakvu nekretninu želite, u kom kraju, sa koliko prostorija. Da li želite balkon, koji sprat je za vas idealan, da li vam je neophodan lift, koliko vam je važna trpezarija i da li je konačno vreme da ostvarite svoj san o kadi u kupatilu.

Važno je da se ova tačka pri planiranju dobro usaglasi sa prethodnom, koja se tiče vaših finansija. Osim ukoliko imate neograničen budžet, lista želja će se u nekom trenutku pretvoriti u listu prioriteta. U tome će vam pomoći istraživanje trenutno aktuelnih oglasa, kako biste stekli uvid u ponudu i cene nekretnina.

Na taj način možete napraviti listu prioriteta i bolje definisati svoju potragu, u skladu sa svojim mogućnostima. Mnogi sajtovi za prodaju i izdavanje stanova u Beogradu poseduju preciznu pretragu putem koje možete isfiltrirati oglase tačno prema svom ukusu, ali i u okviru svog budžeta.

Dobra ideja je da spisak želja i očekivanja podelite u tri kategorije. Prvu kategoriju bi predstavljalo ono što vam je kod nekretnine značajno i od čega ne odustajete. U drugu kategoriju bi spadalo sve ono oko čega ste spremni da pregovarate. U treću smestite bonus prednosti koje bi vas usrećile, ali kojih ste spremni da se odreknete ukoliko je potrebno.

3. Istražite tržište

Upoznavanje sa trenutno aktuelnim tržištem omogućiće vam da odredite gde i kada da kupite nekretninu, kao i na šta da obratite pažnju. Uvek možete unajmiti stručnu podršku – agenta za nekretnine ili arhitektu, koji će vas kroz ovaj proces voditi i koji će zastupati vaše interese.

Bilo bi poželjno da za potragu i razgledanje nekretnina takođe izdvojite određeno vreme. Izlazak “na teren” i pristup konkretnim nekretninama pomoći će vam da redefinišete svoje želje i prioritete, kako bi se oni bolje usaglasili sa konkretnom ponudom i tržištem.

Na primer, možda ćete morati da birate između blizine škole/vrtića ili malo veće spavaće sobe. Svaka nekretnina koju pogledate pružiće vam priliku da jasnije utvrdite šta (ne) želite i koje kompromise ste spremni da pravite.

Razgovarajte sa komšijama, prijateljima i agentom, kako biste prikupili što više informacija o određenim lokacijama, njihovim prednostima i manama, kao što su blizina i kvalitet škola, povezanost gradskim prevozom, dostupnost određenih sadržaja i slično.  Ovo će vam pomoći da donesete informisanu odluku i smanjite potrošeno vreme na razgledanje lokacija koje vam ne odgovaraju.

Znate li koliko je još kupaca zainteresovano za nekretninu? Foto: Gradnja.rs

4. Pripremite pitanja

Prilikom istraživanja i razgledanja nekretnina važan izvor informacija, osim onoga što vidite i možete na licu mesta proveriti, mogu vam biti i agent i(li) vlasnik stana. Ne libite se da uz sebe imate unapred pripremljen spisak pitanja.

Neke od informacija koje vam mogu pomoći pri odluci su – dužina i razlog prodaje nekretnine, krajnji rok za useljenje, kao i više informacija o komšiluku. Takođe, prilikom razgledanja pitajte za prosečne fiksne troškove održavanja nekretnine, da li se nekretnina prodaje prazna, ili nešto od nameštaja ostaje, kakav je komšiluk i kako funkcioniše održavanje zgrade, ukoliko je reč o stanu.

Raspitajte se koliko su fiksni troškovi, kakav je komšiluk i kako funkcioniše održavanje zgrade.

Prodavac ili njegov agent vas mogu informisati i o blizini parkova, dostupnosti parkinga, prethodnim radovima i popravkama u nekretnini.

Informacija o tome koliko je još kupaca zainteresovano za nekretninu vam može biti od koristi, no do nje možda nećete moći lako da dođete. Ipak, važno je da se dobro unapred pripremite i spremite svoj spisak pitanja, kako biste u proces eventualnog pregovaranja ušli sa što više dostupnih podataka.

5. Zauzmite niski start

Dobra priprema i prethodni koraci omogućiće vam da budete spremni na brzu reakciju kada konačno pronađete nekretninu po svojoj meri. To će vam pružiti veće šanse da zapravo i uspete da dođete u posed iste, posebno u dinamičnom tržištu kao što je prodaja stanova Beograd.

Ukoliko ste već razmotrili i analizirali svoje finansijske sposobnosti, bićete spremni da odmah date ponudu. Prilikom formiranja ponude ne želite da precenite nekretninu, ali takođe želite da budete kompetitivni i da ne ponudite premalo.

Dodatnu prednost će vam dati sposobnost da dostavite informacije o dodatnim uslovima i rokovima koje zahtevate ili možete da sprovedete u delo.

Takođe, u konsultaciji sa bankom možete se informisati i unapred pripremiti što više potrebnih dokumenata, kako biste kasnije ubrzali sam proces potpisivanja ugovora i odobrenja kredita.

Kupovina nekretnine je ozbiljan i odgovoran korak. Zbog toga će se svaki trenutak i energija uloženi u pripremu pre samog procesa kupovine višestruko isplatiti.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *