Foto: Ivan Aleksić
Aktuelno

Reakcija ŽAD-a povodom tragičnih događaja u Beogradu: Potrebna nam je rekonstrukcija društvenih vrednosti

Reforma obrazovanja, hitno zaustavljanje promocije nasilja u javnosti, stručnost ispred politike, kreiranje zdravog poslovnog ambijenta su prioritetni koraci ka boljem društvu.

Žensko arhitektonsko društvo je od svog osnivanja 2016. godine okupilo više od 250 članica oko ciljeva zaštite i afirmacije temeljnih vrednosti, doprinosa, interesa i položaja žena arhitekata u društvu i njihovog zajedničkog rada na unapređenju arhitektonske profesije kao inženjerske, privredne ali pre svega društveno-humanističke discipline.

Nedavni tragični događaji u Beogradu i okolini, kao i povećan broj femicida ove godine vrh su ledenog brega i alarmiraju da, umesto da napredujemo ka harmoničnijem društvu dobrobiti svih građana, naše društvo regresira.” – navodi se u saopštenju i dodaje.

Umesto da napredujemo ka harmoničnijem društvu dobrobiti svih građana, naše društvo regresira.

“Do tačke kada postajemo svedoci javne promocije nasilja, nekulture, materijalizma i konzumerizma, koji se, u snažnoj međusobnoj sprezi, negativno reflektuju na sve sfere društva, pre svega na javni interes lomeći se na najnežnijem delu naše populacije – mladim neformiranim ličnostima na kojima počiva budućnost ove zemlje.”

Prioritetni koraci

ŽAD zahteva hitnu rekonstrukciju društvenih vrednosti, ka humanističkom modelu ljudske zajednice, za početak kroz prioritetne korake:

  • Reformu obrazovanja – usvajanje predloga briljantnih učenika Prve beogradske gimnazije (LINK): povratak digniteta prosvetnih radnika i institucija i stvaranje pravih uslova za obrazovni, formativni, vaspitni rad, kao i uvođenje dodatnih edukativnih, etičkih, preventivnih programa podizanja svesti o razvoju pozitivnih društvenih vrednosti, kao što su empatija, solidarnost, socijalna jednakost i inkluzija.
  • Hitno zaustavljanje promocije nasilja u javnosti, uređenje i sankcionisanje medijskog haosa i senzacionalizma, ukidanje mogućnosti širenja govora mržnje i štetnih sadržaja u svim vrstama medija, tradicionalnim i digitalnim.

U istraživanju o bezbednosnim rizicima u javnom prostoru koje su članice ŽAD-a sprovele u Kragujevcu, kao odgovor na pitanje koje preventivne mere bi dugoročno doprinele unapređenju odnosa društva prema rodno-zasnovanom nasilju i doprinele smanjenju bezbednosnih rizika za žene u javnom prostoru, 78% ispitanika smatra da je rešenje u podsticanju empatije i edukacija omladine o rodno-zasnovanom nasilju i svakom drugom nasilju, kao i u uvođenju niza mera prevencije u školama, dok više od pola ispitanih građana veruje da bi smanjenju napada na žene i druge osetljive grupe u javnom prostoru doprinela i obuka medija o primerenom i rodno-senzitivnom načinu izveštavanja o samom nasilju i žrtvama nasilja.

  • Stručnost ispred politike – moramo prestati sa partijskom raspodelom javnih resursa i obezbediti mehanizme zaštite javnog interesa
  • Kreiranje zdravog poslovnog ambijenta – kroz uređene etičke i poslovne kodekse

Otvoren poziv

“Verujemo da naša profesija ima ogromnu odgovornost u izgradnji boljeg društva. Pozivamo ovim i ostale koleginice i kolege, i druga strukovna udruženja da se oglase I daju svoje predloge korektiva društvene situacije koja predstavlja kolektivnu tragediju, ali i kolektivnu odgovornost za promene na bolje.” – zaključuje se na kraju saopštenja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *