Foto: Promo
Promo

Santjago Kalatrava dobitnik nagrade International Gypsum Trophy

Na međunarodnom takmičenju koje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje poznati španski arhitekta osvojio je veliko priznanje sa svoj projekat Paviljona UAE.

U Atini je održan 13. Saint-Gobain International Gypsum Trophy, jedan od najstarijih i najprestižnijih takmičenja u građevinarstvu na svetu koje se organizuje svake druge godine.

Na ovoj značajnoj stručnoj manifestaciji predstavljeno je 73 projekta iz 27 zemalja koji su realizovani do decembra 2022. godine.

Svi predstavljeni projekti su prvo odabrani na nacionalnom takmičenju.

Foto: Promo

Paviljon UAE najbolji

Ovogodišnji dobitnik Grand Prix priznanja je čuveni arhitekta Santjago Kalatrava koji je za veličanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobio ovo prestižno priznanje.

Dizajn paviljona je inspirisan vizijom sokola, nacionalne ptice UAE, i odražava identitet i pionirski duh ove zemlje, negujući ravnotežu i vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Bilo je izazovno napraviti kompleksnu sfernu kupolu za šest nedelja, a na projektu površine 15.000 m² postojala je minimalna količina otpada.

Promocija suve gradnje

Kod svih dobitnika 15 nagrada korišćeni su inovativni proizvodi iz Isover, Rigips i Weber asortimana, a takmičari su kombinovali stečeno znanje i kreativnost u svojim impozantnim rešenjima.

Ovo jedinstveno takmičenje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere.

Tema održivosti primenjena je u svim kategorija takmičenja i čini 25% konačne ocene projekta, dok su inovativna rešenja, samostalna kategorija.

Sudije su uzimale u obzir zdravlje i dobrobit u zatvorenom prostoru, kao i mere preduzete da bi se smanjio uticaj projekata na životnu sredinu.

U konkurenciji i regionalni projekti

U Atini su predstavljeni projekti iz Srbije i Crne Gore.

U kategoriji NON-RESIDENTIAL predstavljen je projekat sedišta kompanije CBS International u Beogradu.

U kategoriji PLASTERBOAD, Crnu Goru je predstavljao projekat Eko-efikasne zgrade u Podgorici kompanija Strabag i Cerovo.

Postavljanje svetskih standarda

Saint-Gobain International Gypsum Trophy okuplja najneverovatnija dostignuća i postavlja svetske standarde za kvalitetnu izradu sistema suve gradnje.

Više o nagrađenim radovima možete pogledati na sajtu Saint-Gobain Gypsum Trophy.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *