Platforma PlanRadar objavila je najnoviju e-knjigu „ESG u industriji nekretnina“; Foto: PlanRadar
Promo

Izveštaj PlanRadara: Kako ESG due diligence podstiče ulaganja

Novi izveštaj nagrađivane digitalne SaaS platforme istražuje na koji način ESG pomaže investitorima da ostvare maksimalan povraćaj ulaganja u nekretnine.

PlanRadar, vodeća digitalna platforma za upravljanje izgradnjom, nekretninama i objektima, danas je objavio najnoviju e-knjigu, ESG u industriji nekretnina. Prvenstveno istražuje kako ESG strategije pomažu u privlačenju investicija u građevinskoj industriji širom Evrope, kao i ulogu digitalnih alata u obezbeđivanju budućeg finansiranja.

Od samog početka, izveštaj naglašava da ESG prakse ne predstavljaju samo puko ispunjavanje regulatornih smernica, već da pružaju znatne poslovne prednosti. To bi moglo da objasni zašto 52% privatnih investitora primenjuje ESG kao strategiju za povećanje vrednosti imovine, a polovina sprovodi investicionu politiku koja obuhvata konkretno ESG.

Izveštaj se oslanja na postojeća istraživanja vodećih konsultantskih kuća, uključujući Deloitte. Naglašava da su, zbog ESG due diligence procesa, građevinske kompanije uključene u izgradnju sa malim emisijama ugljen-dioksida i razvoj zelenih nekretnina privlačne za investitore. Prema nedavnim procenama, vrednost globalne ESG imovine iznosi preko 23 triliona dolara.

ESG prakse ne predstavljaju samo puko ispunjavanje regulatornih smernica, već pružaju znatne poslovne prednosti; Foto: PlanRadar

Proces integracije može biti dugotrajan zato što zavisi od nezavisnih stručnjaka koji vrše evaluaciju podataka, sastavljaju izveštaje i usklađuju ciljeve.

Jedan od najvažnijih zaključaka izveštaja jeste da vlasnici nekretnina usmereni na postizanje ESG ciljeva često imaju i veći povrat investicije (ROI), a dalje sugeriše da što se ciljevi održivosti brže ostvaruju, to je brži i povraćaj ulaganja. Time se sve veći naglasak stavlja na integraciju ESG strategija u tehničku due diligence analizu nekretnina kako bi se ostvarili bolji rezultati, uključujući razumevanje trenutnog stanja zgrade i potencijalnih troškova popravki i usklađenost sa građevinskim propisima.

Međutim, u izveštaju se navodi i da se ovaj cilj ne ostvaruje preko noći jer proces integracije može biti dugotrajan zato što zavisi od nezavisnih stručnjaka koji vrše evaluaciju podataka, sastavljaju izveštaje i usklađuju ciljeve. Takođe podrazumeva i velike početne troškove, sa podacima zasnovanim na dokazima, koji pokazuju ispravno pridržavanje procesa i propisa za sigurne i useljive zgrade. Prikupljanje ESG podataka i izveštavanje o njima je zahtevno uzimajući u obzir opseg standarda i propisa koji se stalno pojavljuju, zajedno sa održavanjem kvalitetne evidencije projektne dokumentacije, ugovora, nacrta i protokola u fragmentiranim lancima snabdevanja projekta.

Komentarišući izveštaj, regionalni direktor za jugoistočnu Evropu PlanRadara, Antonio Radovčić, rekao je: „ESG postaje ključni pokretač investicija sa memorandumima o ulaganju koji obuhvataju sve ESG rizike, strategije ublažavanja, povezane troškove i pretpostavke identifikovane tokom due diligence procesa. Oni u sektoru nekretnina koji ozbiljno shvataju ovaj korporativni kriterijum i razmatraju potencijal digitalnih alata za efikasnije upravljanje dokumentacijom poboljšaće upravljanje, povećati društvenu vrednost i smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, čime će tržištu pružiti preko potreban podstrek i zaštitu od ekonomske nestabilnosti.“

Najnoviji softver omogućava brzu procenu troškova rekonstrukcije i prepravki zgrada; Ilustracija: PlanRadar

Povećanje vrednosti portfolija

Dokument baca svetlo i na ulogu koju digitalne platforme mogu odigrati u olakšavanju integracije ESG podataka u tehničku due diligence analizu preciznim prikupljanjem relevantnih informacija i izveštavanjem o njima kako bi se identifikovali konkretni strukturni problemi, nedoslednosti i rizici.

Investitori sa portfolijom komercijalnih nekretnina često razvijaju efikasne strategije za povećanje vrednosti imovine i energetske efikasnosti racionalizacijom troškova održavanja. Prema istraživanju, najnoviji softver omogućava brzu procenu troškova rekonstrukcije i prepravki zgrada, što pomaže investitorima da donesu utemeljene odluke. Za nekretnine, detaljno evidentiranje tehničkih podataka znači da je efikasnost procesa kao što je due diligence znatno povećana.

Antonio Radovčić dodaje: „Dok su taksonomija i propisi za ESG još uvek u fazi razvoja, kompanije koje sprovode efikasne strategije za praćenje ESG-a sada će otvoriti vrata većem povraćaju ulaganja u budućnosti. Sveobuhvatna dokumentacija imovine u sklopu tehničke due diligence analize zahteva dosta vremena. Digitalna rešenja čine ovaj proces mnogo efikasnijim i pomažu da se  obezbedi dugoročna vrednost imovine, zadovoljstvo zakupaca i sveukupno povećanje vrednosti kompanije. Obezbeđuju i revizorski trag bez mogućnosti neovlašćenog korišćenja koji podržava usklađivanje sa sve strožim građevinskim propisima, pružajući dodatnu sigurnost zainteresovanim stranama.“

Više detalja

Više uvida iz PlanRadar e-knjige ESG u industriji nekretnina uz PlanRadar nalazi se ovde.

Kontakt: [email protected]

Veb-sajt: www.planradar.com

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *